Actueel

Info & tips voor naasten van mensen met een depressie

ma 03 apr 2017

Een depressie blijft meestal niet onopgemerkt voor de omgeving. Partners, familieleden of goede vrienden hebben meestal al snel door dat er iets aan de hand is. Toch is het in het begin vaak moeilijk om te zien wat er dan precies aan de hand is. Je eerste reactie kan dan zijn om je naaste op te vrolijken of om te zeggen dat hij of zij zich eroverheen moet zetten. Dat is begrijpelijk maar kan juist averechts werken. Of je denkt: het gaat vast vanzelf weer over.  Als de sombere bui niet vanzelf wegtrekt, kan dat moeilijk te begrijpen zijn voor de omgeving.

Steunende rol
Als partner, familielid of vriend kun je iemand met een depressie steunen. Niet door allerlei adviezen te geven. Wel door te luisteren naar wat hij doormaakt en door begrip te tonen. Of door er gewoon voor iemand te zijn. Probeer niet voor therapeut te spelen. Iemand met een depressie heeft zijn partner, vrienden of familieleden hard nodig voor gewone ondersteuning. Als je je als een therapeut gaat opstellen, wordt de normale verhouding verstoord. En juist die normale verhouding met familie en naasten is belangrijk voor het herstel.

Steun geven kun je ook door mee te gaan naar een gesprek met de huisarts of behandelaar. Je kunt je partner of vriend helpen inhoud te geven aan zelfmanagement, het oppakken van de regie over het herstel, de eventuele behandeling en het behandelplan.

Zorg dat je kennis van zaken hebt
Voor familieleden of vrienden van iemand met een depressie is het belangrijk om zich goed te informeren. Zoek naar informatie over depressie op internet. Psycho-educatie, de voorlichting die onder anderen huisartsen geven, is ook voor relaties nuttig. Je hoort dan wat een depressie is, wat je kunt verwachten van het verloop en welke behandelmogelijkheden er zijn. Je kunt daarnaast ook bijvoorbeeld de uitgebreide publicatie lezen van professor Pim Cuijpers: Depressie, een gids voor familieleden of de boeken Een psychische stoornis heb je niet alleen: Praten met families en naastbetrokkenen en Zorgen voor jezelf - Help, het wordt me te veel: Hoe je als naastbetrokkene overeind blijft van Jan Baars en Erwin van Meekeren.

Steun voor jezelf
Leven met iemand die een depressie heeft is gecompliceerd en belastend. Vaak komen er ook nog praktische taken bij, die je moet overnemen. Familie en partners hebben zelf ook behoefte aan steun. Voor adviezen en praktische hulp kun je terecht bij een maatschappelijk werker of wijkteam. Hier en daar bestaan er lotgenotengroepen voor familieleden van mensen met psychische problematiek. Op het internet is voor familieleden de site www.familievan.nl te vinden met informatie en de mogelijkheid van coaching via e-mail. Op deze pagina vind je  informatie en tips over hoe je goed voor jezelf kunt blijven zorgen als je voor een ander zorgt.

Lotgenotencontact
Er bestaan lotgenotengroepen van familieleden en partners. Zo’n groep komt op regelmatige tijden bij elkaar. Je hoort er over elkaars ervaringen en beseft dat je niet de enige bent met de problemen en vragen. Je kunt elkaar informatie en tips geven. En je ondersteunt elkaar, al is het alleen maar doordat je elkaar begrijpt. Samen kun je de moeilijkheden soms ook even relativeren. Dat werkt bevrijdend. De stichting Labyrint in Perspectief bestaat uit ‘ervaringsdeskundigen’ die zich inzetten voor familie en vrienden van mensen met psychische of psychiatrische problemen.

Kinderen
Voor kinderen van een depressieve ouder bestaan groepen, waarin zij begeleiding krijgen. Dat zijn de zogenaamde KOPP-groepen voor Kinderen van Ouders met Psychiatrische Problemen. Veel ggz-instellingen hebben zo’n groep. Ouders doen er goed aan om hun kinderen te informeren over wat er aan de hand is. Misschien zouden ze het liever willen verzwijgen, maar meestal hebben de kinderen het toch al wel gemerkt. Het is niet nodig om diep op achterliggende problemen in te gaan. Anders bestaat de kans dat het kind zich verantwoordelijk gaat voelen voor de problemen van de ouders.

Tips

  • Neem de gevoelens van serieus, ontken ze niet en bagatelliseer ze niet.
  • Probeer je partner, familielid of vriend(in) niet geforceerd op te vrolijken, dat kan averechts werken.
  • Bied een luisterend oor en toon begrip.
  • Toon betrokkenheid en belangstelling. Ga langs of bel op. Dat helpt, ook als diegene niet direct zijn waardering laat blijken als je op bezoek komt.
  • Ga samen iets eenvoudigs doen, bijvoorbeeld wandelen of winkelen. Of bied hulp aan bij een praktische taak waar de ander weinig energie voor heeft (zoals schoonmaken of de was).
  • Maak duidelijk dat diegene op je kan rekenen. Weet je niet wat je moet zeggen of doen? Zeg dit dan tegen hem.
  • Zoek informatie over depressie op internet of lees er boeken over.
  • Cijfer jezelf niet weg en bewaak je eigen grenzen. Maak tijd voor eigen vrienden en hobby’s en zorg dat je niet in een isolement terechtkomt.
  • Als je naaste met een depressie een behandeling ondergaat, koester dan niet de verwachting dat alles weer gauw bij het oude zal zijn. Herstel heeft tijd nodig, schat dat realistisch in.
  • Op psychischegezondheid.nl/mantelzorg vind je  informatie en tips over hoe je goed voor jezelf kunt blijven zorgen als je voor een ander zorgt.

Counselling Magazine wijdde eerder een uitgave aan depressie. Hierin treft u onder meer een artikel van Erwin van Meekeren over naastbetrokkenen: Aandacht voor de omgeving.

Bron: Mindblue.nl