Actueel

Bevorder herstel na een burn-out: 5 tips

ma 15 jun 2020

Ieder jaar hebben heel wat werkende Nederlanders last van een burn-out. Bijna 1 op de 20 werknemers krijgt er ooit mee te maken. Een burn-out is reactie van het lichaam op langdurige stress.

Klachten daarbij zijn een lage eigendunk, extreme vermoeidheid en totaal geen verbondenheid meer voelen met het werk.  Voor iedereen is het herstelproces anders. Bij de een duurt een burn-out jaren, bij de ander een aantal maanden. Hou jezelf goed in de gaten wanneer je weer begint met werken. Daarom hier een aantal tips.

1. Stap voor stap
Ga niet meteen weer zoveel uren werken als voor je burn-out. Begin rustig en bouw voldoende  rustmomenten in. Overleg van te voren met je werkgever en bedrijfsarts. Bedenk een ritme waarbij je je goed voelt. Een re-integratieproject kan een optie zijn. Vaak biedt zo’n traject meer structuur.

2. Streef niet naar perfectionisme
Mensen die last hebben van een burn-out zijn vaak mensen die alles perfect voor elkaar willen hebben. Door niet snel tevreden zijn en perfectionisme na te streven krijg je veel stress. Dat helpt niet bij het herstellen van een burn-out. Wees daarom ontvankelijk voor hulp van anderen.

3. Focus
Wanneer je weer begint met werken moet je niet meteen van alles gaan doen. Maak eerst een praatje met collega’s. Leeg daarna je mailbox en begin met kleine opdrachtjes. Neem niet meteen allerlei taken op je. Door rustig te beginnen start je met frisse moed.

4. Zoek een hobby
Na een burn-out zijn veel mensen zich er van bewust dat het leven niet alleen om werk draait. Ga daarom op zoek naar een hobby waarbij je even niet aan je werk hoeft de denken.

5. Durf nee te zeggen 
Aan een burn-out gaat een heel proces vooraf. Vaak neem je teveel werk op je en durf je geen nee te zeggen tegen collega’s of opdrachtgevers. Je lichaam geeft signalen af maar die herken je helemaal niet. Na een burn-out is het van belang om niet weer dezelfde fouten te maken. Geef daarom je grenzen aan. Zeg nee als het niet gaat. Kom je erachter dat je werk eigenlijk helemaal niet bij je past? Durf over te stappen naar een nieuwe baan. (bron: Sprout)Geef hieronder uw reactie op dit nieuwsitem

Leave this one empty:
Naam:
Don't fill in data here:
Reactie:
Don't put anythin in here:
Nog geen reacties geplaatst