Actueel

De 12 fases van burn-out

wo 11 jun 2014

Mensen die met een burn-out te maken krijgen, hebben vaak pas te laat door wat er aan de hand is. Terwijl er wel meestal genoeg voortekenen zijn, die dan blijkbaar genegeerd worden. Er zijn sowieso al genoeg redenen om niet zo belachelijk hard te werken. Je kunt er bijvoorbeeld op je 24e al aan overlijden. Hoe voorkom je dat je tegen een burn-out (of erger) aanloopt?

Psycholoog Herbert Freudenberger beschrijft de ontwikkeling van een burn-out in twaalf fases. Herken jij jezelf in meer dan een paar van deze punten, dan wordt het langzaamaan tijd om je zorgen te maken. Laat het niet zover komen!

  1. Een bijna obsessieve behoefte om jezelf te bewijzen. De beste werknemers zijn hier gelukkig voor: enthousiaste mensen die graag verantwoordelijkheid aannemen.
  2. Steeds harder werken: niet meer in staat zijn om de knop even uit te zetten.
  3. Jezelf verwaarlozen: onregelmatig slapen, slecht eten en te weinig aandacht besteden aan je sociale omgeving.
  4. Conflicten vermijden: problemen worden genegeerd en je voelt je bedreigd, paniekerig en opgejaagd.
  5. Een herevaluatie van waarden: je verandert je prioriteiten, vrienden en familie verdwijnen naar de achtergrond, hobby's zijn niet meer belangrijk, je focust alleen nog op werk.
  6. Ontkenning van problemen. Je gaat allerlei problemen zien als het gevolg van je werk in plaats van andere dingen in je leven.
  7. Ontwenningsverschijnselen: je hebt (bijna) geen sociaal leven meer, je voelt de behoefte om van je stress af te komen en grijpt daarvoor waarschijnlijk naar drank en/of drugs.
  8. Vreemde veranderingen in gedrag: je veranderde gedrag begint duidelijk te worden voor de buitenwereld; vrienden en familie maken zich zorgen.
  9. Depersonalisatie: je ziet jezelf en anderen niet langer als waardevol, en hebt geen idee meer van je eigen behoeften.
  10. Innerlijke leegheid: je voelt je leeg van binnen. Om dit te bestrijden, ga je op zoek naar afleidingen als voedsel, seks, alcohol of drugs. Waarschijnlijk overdrijf je hier ook behoorlijk mee.
  11. Depressie: je voelt je verloren en onzeker, uitgeput, de toekomst ziet er donker uit.
  12. Burn-out: je stort volledig in, fysiek en/of mentaal. Het is nu tijd voor volledige medische aandacht.

Dit is natuurlijk allemaal nogal kortaf beschreven, maar zal herkenbaar genoeg zijn als jij onderweg naar een burn-out bent. Herken je dus iets te veel van bovenstaande punten, ga dan eens bij jezelf na wat je kunt veranderen om te voorkomen dat je de twaalfde fase bereikt.

Bron: Intermediair.nl