Actueel

Deelnemers onderzoek geheimhouding gezocht

do 14 apr 2011

Ingezonden bericht van Theo Hendrickx. Hoofdkantoor Stichting Manna, 046-4741622


Beste collega's,
zoals aangegeven leeft er bij mij en ook andere geïnteresseerden de behoefte aan een wetenschappelijk instituut voor counselling. Na het eerste voorstel ben ik verder op onderzoek gegaan en blijken ook hogescholen en twee universiteiten interesse te hebben om onderzoeken via het instituut te verrichten.  Als pilot zal een onderzoek worden gedaan naar de omgang met geheimhouding alsook de (on)mogelijkheden voor de counsellor. Bij navraag bleek in het werkveld veel interesse voor dit onderwerp te bestaan. Op dit moment werkt Renée van Kuijck, opleiding HBO-recht, aan een onderzoek hieromtrent. Ik ben haar corrector en begeleider. Een van de onderdelen van het onderzoek zijn de persoonlijke ervaringen en omgang met geheimhouding door counsellors.

Hierbij mijn verzoek: wie zou anoniem willen meewerken aan dit onderzoek en telefonisch n.a.v. de hierna geplaatste vragenlijst willen meewerken?
Als je interesse hebt, graag het telefoonnummer doormailen naar Hendrickx.Theo@gmail.com. De onderzoekster zal contact met je opnemen. Alle gegevens worden anoniem verwerkt.

Omstreeks juli 2011 zal het onderzoek worden afgerond en de gegevens bekend gemaakt. Alvast dank voor de medewerking.

Vragenlijst:

  1. Hoelang bent u als counsellor werkzaam?
  2. Binnen welke disciplines of werkgebieden bent u als counsellor werkzaam?
    (Relatiecounselling, stresscounselling of ander werkgebied?)
  3. Bent u zelfstandig of volledig/ in deeltijd werkzaam in een praktijk of bedrijf?
  4. Hebt u nevenfuncties?
  5. Hebt u als counsellor een geheimhoudingsplicht? Zo ja, is dit geregeld in een contract of in een ethische code? Waarin is deze verplichting vastgelegd?
  6. Welke regelgeving bestaat ten aanzien van geheimhouding als u gelijktijdig als zelfstandige counsellor in deeltijd werkt bij een andere organisatie of beroepsgroep ? ( De eigen beroepscode of van de organisatie? Bijv. een counsellor werkt gelijktijdig als diëtist of docent?)
  7. Brengt u wel eens anderen op de hoogte van problemen met cliënten? Zo ja, hoe doet u dit dan? (Denk aan gegevens anoniem maken e.d.) Op welke manier wisselt u informatie over cliënten uit met anderen?
  8. Vraagt u wel eens informatie op bij derden over uw cliënten? Welke procedure volgt u dan?
  9. In welke gevallen twijfelt u of u de geheimhoudingsplicht kunt doorbreken?
  10. Heeft u uw geheimhoudingsplicht al eens moeten doorbreken? Zo ja, in welke soort zaken?
  11. Met wie of op welke wijze heeft u de belangenafweging getoetst om uiteindelijk de geheimhouding wel/ niet te doorbreken?
  12. Wanneer mag u volgens uw beroepscode de geheimhoudingsplicht doorbreken? Hanteert u als counsellor daar speciale richtlijnen voor?
  13. Weet u of u juridisch aansprakelijk bent als de geheimhoudingsplicht werd doorbroken? Op welke wijze is dat geregeld?
  14. Wat zijn voor u de eventuele gevolgen als de geheimhoudingsplicht door u werd doorbroken?
  15. Heeft u meldplicht als u de geheimhoudingsplicht heeft doorbroken? Zo ja bij wie?