Actueel

Depressies zorgen voor gigantisch verlies aan gezonde levenjaren

di 10 dec 2013

Depressies zorgen wereldwijd voor gigantisch verlies aan gezonde levensjaren
Depressie is over de hele wereld de tweede belangrijkste reden van arbeidsongeschiktheid. Dat is de conclusie van een onderzoek van wetenschappers aan de University of Queensland. Alleen chronische rugpijnen vormen volgens de Australische onderzoekers nog een groter probleem. Wel wordt opgemerkt dat de impact tussen de verschillende regio’s belangrijke afwijkingen laten optekenen. Het rapport voert aan dat depressies het meest frequent worden vastgesteld in Afghanistan. In Japan zou de populatie daarentegen het minst met de aandoening worden geconfronteerd. In Centraal-Amerika en Zuidoost-Azië vormen depressies de belangrijkste oorzaak van arbeidsongeschiktheid.

“Depressies vormen wereldwijd een toenemend probleem,” merkt onderzoeksleider Alize Ferrari, professor volksgezondheid aan de University of Queensland, op. “Gemiddeld blijkt de last van depressies sinds het begin van de jaren negentig met ruim 37 procent te zijn toegenomen.” Het fenomeen moet volgens Ferrari in belangrijke mate worden toegewezen aan de vergrijzing van de wereldbevolking. Met het ouder worden loopt het individu immers ook een groter risico met depressies geconfronteerd te worden. De wetenschappers stellen dat dringend inspanningen moeten worden gedaan om de problematiek aan te pakken. Er wordt daarbij op gewezen dat depressies ook aanleiding geven tot meer zelfmoorden en hartziektes.

“Depressies kunnen een zware impact hebben op het leven, de relaties en de carrière van het slachtoffer, maar het onderzoek toont aan dat de aandoening ook op wereldvlak zware gevolgen heeft,” voert Ferrari aan. De wetenschappers voegen er aan toe dat vrouwen ook een groter risico blijken te lopen op depressies dan mannen. De cijfers geven nog aan dat in Europa Nederland en Kroatië het meest met depressies worden geconfronteerd. Het fenomeen zou daarentegen het minst frequent worden vastgesteld in Groot-Brittannië, gevolgd door Tsjechië, Slovakije, Hongarije, Bosnië en België. Volgens de World Health Organization (WHO) lijden wereldwijd 350 miljoen mensen aan depressies.

“Slechts een klein gedeelte van de patiënten kan terugvallen op een efficiënte behandeling,” merkt de internationale gezondheidsorganisatie op. “In vele culturen hangt rond depressies nog altijd een sociaal stigma, wat een efficiënte behandeling bemoeilijkt. Vaak worden de klachten niet ernstig genomen en ook niet echt als een ziekte beschouwd, waardoor gerichte behandelingen vaak achterwege blijven.”

Bron: Express.be