Actueel

Een duurzame relatie

Van boven de wieg tot aan de echtscheiding, of toch tot de dood?

ma 14 nov 2011 - Esther Morren

Een duurzame relatie: Van boven de wieg tot aan de echtscheiding, of toch tot de dood?
Een veilige haven behouden voor kinderen door een duurzame liefdevolle relatie op te bouwen en te behouden. Esther Morren

Het aantal relatie ontbindingen per jaar in Nederland is 98.000. Dit veroorzaken bijna 200.000 volwassenen en ontstaat er 1,75 % kind per jaar met ernstige levenslange problemen. Uit onderzoek blijkt dat een echtscheiding voor een kind erger is, dan het overlijden van één van de ouders. Ook blijkt dat veel diagnoses bij kinderen als ADHD/autisme verkeerd ziijn gediagnositeerd. Veel leer- en gedragsproblemen bij kinderen is een gevolg van een echtscheiding. In het internationaal verdrag van de rechten van het kind staat dat het belang van het kind voorop moet staan bij alle maatregelen die kinderen aangaan. De overheid moet het welzijn van alle kinderen bevorderen en houdt toezicht op alle voorzieningen voor de zorg en bescherming van kinderen. Deze afspraak staat te verstoffen en blijkbaar vinden wij het niet erg dat wij deze verantwoordelijk met z’n allen aan onze laars lappen! Scheiden hoort er gewoon bij, het is maatschappelijk geaccepteerd. We zeggen dat we het beste voor onze kinderen willen. Met deze gegevens vraag ik me af of dit daadwerkelijk aan het doen zijn en vraag ik me af wat wij als counsellors meer kunnen doen voor volwassenen om ervoor te zorgen dat de kinderen niet naar een counsellor hoeven.

Een feit is dat alle informatie die wij vandaag leren over 100 jaar niet meer relevant is. Wat altijd is en altijd zal blijven, is dat ieder mens de behoefte heeft om zich te binden, iedereen heeft de ander nodig. Het grote probleem is dat veel mensen niet weten hoe je een duurzame relatie opbouwt en heel belangrijk hoe je deze relatie onderhoudt. Als we ergens op kunnen bezuinigingen, dan is naar mij idee op het sluiten van huwelijken en een boete op leggen voor ouders die besluiten om te scheiden. Het kost de samenleving te veel geld zowel nu als in de toekomst. Uit onderzoek blijkt dat kinderen van gescheiden ouders 2 keer zoveel kans maken om zelf ook te scheiden en op lange termijn meer hulpverlening nodig hebben. Op het moment dat er problemen zijn, dan zorgt de zorgverzekeraar voor een (gedeeltelijke) vergoeding waardoor mensen hulp inschakelen. De lijst qua mogelijkheden om hulp te krijgen bij het krijgen van een kind is lang. De mogelijkheden en diversiteit aan counsellors is enorm wanneer er problemen met jezelf en in je relaties zijn! Ik kan me voorstellen dat mensen niet weten of ze nu moeten kiezen voor een relatiecoach, mamcoach, lifecoach of balanscoach of anders. Het gaat om de rol van de coach, niet om de naam, toch?

Wat mij opvalt is dat er gezegd wordt dat er preventief gewerkt moet worden, maar vaak start men met preventief werken in een eindfase. Bij een scheiding is het van belang dat partners zich los weken van het partnerschap en puur alleen vanuit het ouderschap in het belang van de kinderen het ouderschapsplan op stellen. Als je in dit proces wordt gewezen op hoe de communicatie gaat en welk effect jouw gedrag op de ander heeft, dan denk ik dat deze kennis en bewustzijn te laat plaats vindt. Het stel had preventief te werk kunnen gaan om voordat er kinderen kwamen bijvoorbeeld een training op het gebied van communicatie te volgen of een ouderschapsplan moeten opstellen. De Sire reclame over echtscheiding waar kinderen met een tattoo lopen met een uitspraak van één van de ouders, is een sprekend voorbeeld waaruit blijkt dat er niet preventief gewerkt wordt.

Afleren is moeilijker dan aanleren. In het aanleren zit naar mij idee de oplossing om problemen bij volwassenen en in relaties te voorkomen en daadwerkelijk preventief te werken. Hierdoor zullen we van veel bezuinigingen geen last hebben.

Kindercoaching is een relatief jong begrip binnen coaching. Binnen mijn praktijk komen onder andere kinderen met de litekens van een relatie die niet lekker loopt of van de gevolgen van een scheiding. Ik zie deze kinderen als een spiegel voor hun ouders. Ouders brengen vanuit goed bedoelde intenties hun kind bij een kindercoach. Het lastige vind ik nog altijd het oudergesprek waar ik teruggeef wat hun kind weerspiegeld. Ouders hebben moeite om de pijnlijke waarheid onder ogen te zien van het effect van hun gedrag en hun communicatie en dat doordoor bijvoorbeeld hun kind moeite heeft met zijn gevoelens uiten, moeite heeft met leren, onzeker overkomt of agressief gedrag vertoont. In veel situaties kom ik bij de hulpvraag van de ouders: hoe zij een duurzame liefdevolle relatie op kunnen bouwen als partners van boven de wieg tot aan de echtscheiding en als ouders tot aan de dood? Of toch vanuit beide rollen blijven leren, blijven geven en doorgaan tot aan de dood? Als zij de verantwoordelijkheid nemen en daadwerkelijk het probleem bij hun kind willen oplossen, dan ben ik altijd blij om mailtjes van ze te ontvangen waarin ze hun dankbaarheid met mij delen. Een makkelijke weg is het niet, omdat we vanuit hogere niveaus zoals onderwijs en zorg weinig doen om mensen bij elkaar te laten blijven of er voor te zorgen dat ze gelukkig zijn. Vanuit het belang van het kind om gelukkig te zijn en in liefde op te groeien hanteer ik onderandere de pijler samenwerken. Hiermee is er al veel gewonnen waardoor het kind het naar z’n zin heeft, en dus de ouders ook! Makkelijk is het niet, maar de liefde is groot en onuitputtelijk en hierdoor is de mens tot mooie dingen in staat!

Tips:

  • Beschouw de huwelijksdag als een verjaardag. Kijk terug en vier je successen
  • Heb je fouten lief
  • Iedere dag is een dag om bewust te kiezen om bij je partner te blijven of niet
  • Vind een (relatie)coach die er voor jou kan zijn. Waar je jouw emoties kan uiten, waar je kan reflecteren en accepteren, moeilijke gesprekken met je partner kan en die er voor jou kan zijn tijdens en na de scheiding. Idealiter kan deze relatiecoach tussen jou en jouw partner begeleiding bieden.
  • Er is altijd een andere weg te vinden, je kan altijd iets doen. Om deze weg te vinden of mogelijkheden onderzoeken kan een coach je ondersteunen.
  • Praat met vrienden en/of familie en deel je moeilijkheden
  • Neem de tijd eerst voor jezelf en jouw partner, voordat je de kinderen op de hoogte brengt.
  • Vind een kindercoach die er voor de kinderen kan zijn en waar een brug gebouwd kan worden tussen jullie als ouders en de kinderen

Bronvermelding:
Het congres “Scheiden: kind en Ouderschap” is door kind en echtscheiding op 6 oktober georganiseerd. Tijdens het congres hebben diverse sprekers een presentatie verzorgd. In het artikel zijn gegevens verwerkt van de presentatie van Pim Slierings, directeur Sire, Ed Spruijt, scheidingsonderzoeker aan de Universiteit van Utrecht, Martine Delfos, biopsycholoog en Liesbeth Groenhuijsen, GZ psycholoog.

Auteursblok
Esther Morren (1974) is oprichtster van Talent Kindercoach en gespeciailiseerd in het begeleiden van kinderen met leerproblemen en kinderen en hun ouders gedurende een echtscheiding. http://www.talentkindercoach.nl/.