Actueel

Hoe zelfs negatieve emoties bijdragen tot geluk

wo 11 okt 2017

Je denkt misschien dat geluk enkel voorkomt uit positieve gevoelens, zoals verliefdheid, tevredenheid, en vertrouwen, maar niets blijkt minder waar. Uit onderzoek blijkt namelijk dat ook af en toe goed kwaad of teleurgesteld zijn, bijdraagt tot onze levenstevredenheid. Niet alleen positieve, maar dus ook negatieve ervaringen zijn essentieel voor het vinden van geluk.

Niemand is fan van slechte momenten en nare gebeurtenissen maar uit een onderzoek uitgevoerd door Hebrew University of Jerusalem blijkt dat die negatieve ervaringen wel nodig zijn om echt gelukkig door het leven te gaan, mits de emoties betekenisvol zijn en op het juiste moment plaatsvinden.

De studie, waarbij onderzoekers zichzelf de vraag stelden welke emotionele ervaringen mensen moeten nastreven om hun geluk te optimaliseren, ondervroeg 2.324 universiteitsstudenten uit 8 verschillende landen en legde voornamelijk de focus op gewenste emoties: diegene die we willen voelen ongeacht ze goed of slecht zijn. De deelnemers werden gevraagd naar de emoties die ze in hun dagelijkse leven ervaren, alsook de emoties die ze wensen te ervaren. Daarnaast werd er ook gepeild naar hun levenstevredenheid en eventuele depressieve emoties. Het merendeel van de bevraagden gaf aan zich vaker blij te willen voelen, terwijl 10% stelde vaker negatieve emoties te willen voelen.

Conclusie
De studie concludeert dat deelnemers die hun gewenste gevoelens ervaren – zowel negatief als positief – gelukkiger in het leven staan en minder depressieve emoties ervaren dan deelnemers die niet hun gewenste emoties ervaren. “Mijn onderzoek toont aan dat gelukkige mensen net de emoties beleven die ze willen beleven”, zegt auteur en professor in de psychologie Maya Tamir. “Dat betekent dat als iemand boos wil zijn die persoon meer kans maakt om gelukkig te zijn als die de boosheid ook effectief toelaat dan moest hij of zij dat niet doen.” Geluk gaat om het toelaten en ervaren van de emoties die ‘juist’ voelen, ongeacht of die emoties positief of negatief zijn.Geef hieronder uw reactie op dit nieuwsitem

Leave this one empty:
Naam:
Don't fill in data here:
Reactie:
Don't put anythin in here:

Tineke Holkema - maandag 16 oktober 2017

Ja, We doven het basale gevoel van geluk door de afweer van gevoelens of door het grijpen naar gevoelens niet aan de gevoelens zelf!

Machiel C. - donderdag 12 oktober 2017

Helemaal juist. Emoties wegduwen of ontkennen maakt juist ongelukkig. Toelaten en ervaren, ze zijn wat ze zijn, hier is geen goed of fout aan. Hoe je vervolgens deze emoties uit is dan weer wel bepalend natuurlijk.