Actueel

Is het echt zo stil rond seksueel misbruik?

di 12 mrt 2013

Seksueel geweld staat weer op de agenda, helaas vooral door grote misbruikzaken en de onderzoeken van de commissies Deetman en Samson. Maar hoe erg iedereen ook schrikt van de rapportages van de commissies, seksueel misbruik is niet iets van de laatste jaren. De commissie Samson benoemde het zo: 'seksueel misbruik is een ‘taai en ongetemd’ probleem'. Ook de geconstateerde  handelingsverlegenheid bij professionals in het bespreken van vermoedens van misbruik en gebrekkige kennis over hoe te handelen zijn bekende fenomenen.

Maar waar het jaren stil was op dit beleidsterrein, buitelen de initiatieven nu over elkaar heen. Een goede zaak dat alle betrokken partijen zich inzetten. Dat het stil is, betekent dus niet dat er stilgezeten wordt. Een aantal voorbeelden van concrete verbeteringen op een rij:

  • De komst van de Hulplijn seksueel misbruik in oktober 2012 is een concrete verbetering voor slachtoffers. Daar kunnen alle slachtoffers  van seksueel, lichamelijk en psychisch geweld terecht voor een verwijzing op maat. Erkenning krijgen, goede en tijdige afhandelingen van meldingen is fundamenteel voor het herstel van vertrouwen van slachtoffers.
  • Er zijn centra seksueel geweld in het land gestart. In Utrecht en in Nijmegen kunnen slachtoffers van aanranding en verkrachting bij deze centra terecht. Medische, forensische en psychologische hulp worden geïntegreerd aangeboden. Zo’n centrum wordt in meerdere gemeenten overwogen.
  • In Amsterdam zet de gemeente steviger in op de preventie en aanpak van seksueel geweld. Met vijf maatregelen wordt de aanpak van seksueel geweld in Amsterdam geïntensiveerd.
  • De wet verplichte meldcode is onlangs unaniem door de Tweede Kamer aangenomen. Als binnenkort ook de Eerste Kamer akkoord is, gaat de Wet per 1 juli van kracht. De wet regelt dat professionals in veel sectoren verplicht een stappenplan moeten gebruiken bij vermoedens van geweld in afhankelijkheidsrelaties. Het blijkt dat dit handelingsverlegenheid vermindert.
  • Er start binnenkort, in opdracht van het Ministerie van VWS,  een onderzoek naar aandacht voor geweld in initiële opleidingen, als onderdeel van een breder Plan van Aanpak om deze onderwerpen een vaste plek in het curriculum te geven.
  • Scholen moeten verplicht aandacht besteden aan seksualiteit en seksuele diversiteit. De kerndoelen van basis- en voortgezet onderwijs worden hiervoor aangepast.

Frustratie
Voldoende initiatief dus, maar gebrek aan direct zichtbare resultaten kan tot frustratie leiden. In de eerste plaats bij de slachtoffers, maar blijkbaar ook bij Rieke Samson. In een interview in Trouw van donderdag 14 februari zei mevrouw Samson dat 'het kabinet oorverdovend stil is over de aanpak van kindermisbruik in instellingen en pleeggezinnen'. Het ministerie van VWS reageerde met een persbericht waarin ze benadrukt dat VWS bijna alle aanbevelingen van Samson uit zal voeren en dat Jeugdzorg Nederland zich met de commissie Rouvoet heeft gecommitteerd en de aanbevelingen aan de jeugdzorginstellingen uit zal voeren.

Gezamenlijke en duurzame inspanning
Maar met het uitvoeren van de aanbevelingen alleen, zijn we er nog niet. De preventie en aanpak van seksueel geweld vraagt om een gezamenlijke en duurzame inspanning op terreinen als professionalisering, opleiding, preventie en aandacht voor speciale doelgroepen als mensen met een beperking. Hiertoe worden nu belangrijke stappen gezet, mede dankzij aanjagers als de commissie Samson.

Bron: Movisie.nl