Actueel

Kijktip: Documentaire over de ‘Prestatiegeneratie’

Toename van angst, depressie en burn-out onder studenten

wo 11 okt 2017

De prestatiedruk velt steeds meer jonge studenten. Angst, depressie en burn-out nemen toe op scholen en universiteiten. Eenheidsworst is niet voldoende. Excelleren is de norm geworden.

Bezinnen
Torenhoge ambitie kenmerkt Carmen Coolen. Naast haar hbo-studie communicatie heeft ze een eigen tekstbureau, ze sport dagelijks 2 uur en publiceert gezonde recepten op Instagram. Maar op een dag gaat het mis. Tijdens een rustig avondje op de bank lukt het haar niet meer om haar hoofd uit te schakelen en het werk en de studie los te laten. Als een opdrachtgever haar vraagt of ze nog wel gelukkig is knapt er iets in haar en stort ze volledig in. Ze heeft een burn-out. Om te herstellen heeft ze alles moeten loslaten. Nu is ze met haar ezel Prairie op weg naar Santiago de Compostela om zich te bezinnen op een ander leven.

Keihard
Annagreet Miedema wil een journalist van formaat worden zo heeft ze zich voorgenomen. Maar in het derde jaar van haar opleiding krijgt ze een burn-out. Als ze instort heeft ze net een hele zomer keihard doorgewerkt aan een tv-productie. Een project dat haar CV interessanter moet maken, want alleen met een diploma red je het tegenwoordig niet meer. Ze grijpt elke klus aan om haar werkervaring te vergroten. Ze durft opdrachtgevers geen nee te verkopen uit angst dat ze haar nooit meer bellen. Avonden en nachten werkt ze door tot het op de laatste filmdag misgaat. Pas een jaar later is ze weer in staat om haar studie op te pakken.

Imago
Er wordt tegenwoordig van scholieren en studenten extreem veel verwacht stelt Jolien Dopmeijer, docent en onderzoeker aan de hogeschool Windesheim in Zwolle. Ze heeft zich verdiept in de oorzaken van psychosociale klachten onder studenten. De enorme prestatiedruk is de afgelopen jaren enorm opgevoerd. Daarbij komt dat sociale media ook een belangrijke rol spelen in het leven van deze generatie. Je moet een succesvol imago van jezelf hooghouden

Goed CV
Het is hoog tijd dat jongeren gaan doen wat ze leuk vinden zegt hersenwetenschapper Jeroen van Baar. Volgens hem zijn veel van zijn generatiegenoten kwetsbaar omdat alles mogelijk is en ze daardoor keuzestress hebben. Millennials doen bovendien alles voor een goed CV en niet omdat ze iets graag doen. De gevolgen kunnen dramatisch zijn.

Kruispunt over de druk om te presteren en de prijs die jongeren daarvoor betalen Geef hieronder uw reactie op dit nieuwsitem

Leave this one empty:
Naam:
Don't fill in data here:
Reactie:
Don't put anythin in here:

tineke holkema - maandag 16 oktober 2017

Niet alleen jonge studenten lopen vast, er is toename van uitval en ongeluk door stress bij andere generaties. Het opvallende is dat de sores op steeds jongere leeftijd verschijnen.