Actueel

Kinderen en sociale media: 5 tips om verslaving te voorkomen

wo 19 sep 2018

Wil je heel graag dat je kinderen eens wat vaker buiten spelen in plaats van binnen maar achter dat scherm vastgeplakt zitten? Je bent de enige niet hoor! Het is een doorn in het oog van vele ouders. Hoe voorkom je dat je kinderen verslaafd raken aan sociale media?

Warm gevoel
Ken je dat warme gevoel als je veel likes bij een Facebook- of Instagram-bericht ziet? Dat is het beloningssysteem van je hersenen die oplichten als vuurvliegjes op een donkere zomeravond.
Het is hetzelfde systeem dat wordt geactiveerd in de hersenen van drugsverslaafden. Alle verslavingen werken op het variabele beloningssysteem. Een variabel beloningssysteem is een systeem waarbij iemand soms een beloning krijgt – zoals dat warme gevoel – wanneer ze iets doen, maar niet altijd, en niet weten wanneer dat goede gevoel weer terug zal keren.

Overmatig gebruik van sociale media
Overmatig gebruik van sociale media is veel problematischer bij kinderen omdat hun ontwikkelende brein flexibeler is. Tegen de tijd dat ze volwassen beginnen te worden, wordt hun beloningssysteem meer geactiveerd en ontwikkelt zich sneller. Wanneer kinderen worden blootgesteld aan sociale media, kunnen ze hun beloningscentrum overstimuleren en hun responsiviteit verhogen. Dit zorgt voor verslaving. In zekere zin is het als wijn: het is oké om nu en dan een glaasje te drinken, maar als het te veel wordt, creëert het problemen. Wanneer we technologie gebruiken, moeten we grenzen stellen aan het gebruik ervan.

5 tips om verslaving aan sociale media te voorkomen

 1. Praat erover
  Net zoals ouders met hun kinderen praten over veilige seks en het vermijden van drugs, moeten ze het gebruik van sociale media bespreken. Als je deelt waarom dit gedrag problematisch is, kunnen er veel veranderingen worden bereikt, waarin wordt uitgelegd dat de meeste mensen op informatie kunnen reageren als ze genoeg gemotiveerd zijn.
   
 2. Stel grenzen in
  Het is verstandig voor ouders om doelen en regels voor mediagebruik te creëren die in overeenstemming zijn met de waarden van hun familie.
   
 3. Geef een goed voorbeeld
  Als ouders hun telefoon aan de eettafel controleren, zijn hun kinderen geneigd hetzelfde te doen. Je leert je kinderen wat passend is en wat niet geschikt is door het gedrag te modelleren, en het gaat niet alleen om het terugdringen van overmatig gebruik – het leert ze ook over specifiek gedrag zoals cyberpesten, sexting of het delen van persoonlijke foto’s.
   
 4. Zorg voor een evenwicht
  Er is enige verdienste aan sociale media. Het kan veel mensen helpen zich meer verbonden te voelen, en er is waarde in sommige videogames, zoals wiskundige games. Een van de grootste voordelen van videogames is verbeterde hand-oogcoördinatie, maar je hoeft maar één uur per week te spelen. Ouders moeten verantwoordelijkheid nemen en bepalen wat goed voor hun kinderen is. Bijvoorbeeld, 30 uur aan videogames per week voor studenten tijdens het examen kan nadelig zijn.
   
 5. Schakel meldingen uit
  Constante ‘pings’ activeren het beloningssysteem in de hersenen. Het is moeilijk voor zowel volwassenen als kinderen om daar weerstand aan te bieden, zelfs als ze midden in iets belangrijks zitten. Verwijder sociale media-apps van de telefoon en controleer het alleen op een desktop of laptop.

Bron: Women Online/SingelssiteGeef hieronder uw reactie op dit nieuwsitem

Leave this one empty:
Naam:
Don't fill in data here:
Reactie:
Don't put anythin in here:

Sofia Sofia - donderdag 25 oktober 2018

Ik ontving net een lening van € 150,000.00 voor de kosten van de operatie van mijn dochter, gisteren na een paar dagen geleden contact op te nemen met deze geldschieter. Ik ben heel blij en wil dit goede nieuws doorgeven aan andere leningaanvragers. wil je een snelle en veilige lening zoals ik? ik verzoek u dringend contact op te nemen met deze vrouwelijke geldschieter via deze e-mail: martinloanservices@gmail.com Whatsapp +15186559114.

Marcella Veen - vrijdag 21 september 2018

Meer tips graag! Een groot probleem tegenwoordig bij kinderen en hu ouders.

geertje karstens - donderdag 20 september 2018

graag ontvang ik nog meer informatie en verwijzingen, want dit is een dringend onderwerp in de jeugdzorg