Actueel

Langdurig verzuim: missie voor de counselor

di 11 mrt 2014 - Ingrid Weijnen

Iedereen kent ze: de werknemer die alles op zijn schouders neemt. Nooit klaagt. Een perfectionist. Levert fantastisch werk af. Sport fanatiek en is ook daarin succesvol. Is oprecht geïnteresseerd in zijn of haar collega’s en heeft een boeiend sociaal leven. Het is de ideale werknemer. Maar ook degene die bijzonder vatbaar is voor langdurig verzuim met een psychische oorzaak. Er zijn veel mensen die (gedeeltelijk) voldoen aan dit profiel. Maar is Nederland in staat om ze op te vangen wanneer zij last hebben van psychische klachten?

Minister Asscher kondigde eind vorig jaar al aan de strijd aan te gaan met verzuim. Zijn ministerie concludeerde uit diverse onderzoeken dat een te hoge werkdruk het hoogst gerapporteerde arbeidsrisico is. Die conclusie herkent u waarschijnlijk in de praktijk. De kans is groot dat u als counselor mensen bijstaat die te kampen hebben met een hoge werkdruk, gecombineerd met overbelasting in de privésituatie. Waarom? Omdat, naast omstandigheden in de thuissituatie, de resultaten van het bedrijf bijvoorbeeld onder druk staan, en er een grote wens is om te presteren. Door de crisis hebben mensen het gevoel harder te moeten werken om aan boord te blijven. Het resultaat daarvan is het risico op een zwijgcultuur. U-center hield recent een peiling onder ruim 1000 Nederlanders – hoe gaan zij om met verzuim door psychische klachten? Een van de opvallende resultaten uit het onderzoek: 94 procent van de mensen meldt zich niet ziek als hij of zij zich somber voelt.

Als minister Asscher langdurig verzuim door psychische klachten wil aanpakken, dan vraagt dat ook om een cultuuromslag op de werkvloer. Zo weet 44 procent van de Nederlanders momenteel niet wat voor hulp een leidinggevende kan bieden bij psychische klachten. Dat percentage moet omhoog en dat kan vrij eenvoudig. Een werkgever die empathie toont en regelmatig vraagt naar het welbevinden van iemand, kan al hele goede signalen oppikken. Met name jongere werknemers nemen niet direct maatregelen wanneer ze psychische klachten voelen opkomen. En de partner blijkt de primaire bron van hulp als iemand niet lekker in zijn of haar vel zit. Bij een partner kun je immers kwetsbaar zijn.

In die kwetsbaarheid zit hem de sleutel. En voor counselors en coaches vormt het een belangrijke missie. Het is tijd dat de ideale werknemer iemand is die zich kwetsbaar durft op te stellen. Geen houvast zoekt buiten zichzelf, maar houvast in zichzelf leert herkennen. Daar kan counseling heel goed aan bijdragen.

Download hier het onderzoek naar langdurig verzuim op de werkvloer

Ingrid Weijnen is psychotherapeut en Directeur Behandelzaken bij ggz-kliniek U-center. U-center behandelt mensen met psychische problemen als gevolg van depressie, burn-out, verslaving, angst en trauma. Volg U-center op twitter.