Actueel

Mindfulness therapie effectief tegen depressieve restklachten

ma 10 sep 2012

Ook mensen met slechts één of twee depressieve episodes achter de rug kunnen baat hebben bij Mindfulness-Based Cognitive Therapy (MBCT). Dat blijkt uit onderzoek van wetenschappers van de Universiteit Maastricht, dat donderdag 9 augustus is gepubliceerd in het British Journal of Psychiatry.

Eerdere studies hebben uitgewezen dat MBCT vooral effectief is bij patiënten die in het verleden drie of meer ernstige depressies doormaakten. Depressieonderzoekers richtten zich tot nu toe dan ook vooral op deze patiëntengroep.

Aan deze studie, uitgevoerd door onderzoekers van de Universiteit Maastricht onder leiding van dr. Marieke Wichers, namen 130 volwassenen deel. Alle deelnemers hadden één of meer depressieve episodes doorgemaakt en ondervonden nog altijd restsymptomen zoals vermoeidheid, angst, stemmingsproblemen en slapeloosheid, die in het algemeen gerelateerd zijn een hoger terugvalrisico. Van de 130 deelnemers hadden er 71 één of twee depressieve episodes doorgemaakt, de overige 59 drie of meer.

De deelnemers werden willekeurig verdeeld over twee groepen. De eerste groep met 64 patiënten ontving acht wekelijkse MBCT trainingssessies van ervaren begeleiders. De sessies bestonden uit meditatie onder begeleiding, bewustwordingsoefeningen en groepsgesprekken. Aanvullend op de groepssessies kregen de deelnemers dagelijkse huiswerkoefeningen van dertig tot zestig minuten mee en een CD met oefeningen. De andere groep werd op een wachtlijst geplaatst voor behandeling en diende als controlegroep.

De onderzoekers vonden dat na MBCT de restsymptomen significant verminderden, waardoor hun kwaliteit van leven verbeterde. Gemiddeld waren de symptomen in de MBCT groep met 35% verminderd, tegenover 10% in de controlegroep.

Een belangrijk resultaat van de studie was dat de onderzoekers geen groter effect van MBCT vonden bij de patiënten met drie of meer depressieve episodes, in tegenstelling tot resultaten uit eerdere onderzoeken.

Dr. Nicole Geschwind, eerste auteur en coördinator van de studie, tegenwoordig werkzaam aan de KU Leuven: “Onze studie laat zien dat MBCT blijvend effectief is in het reduceren van depressieve symptomen, ook bij mensen met slechts één of twee depressieve episodes. Op basis van deze studie pleiten wij ervoor om MBCT als terugvalpreventie niet te beperken tot patiënten met drie of meer depressies achter de rug, zoals dat veelal nog gedaan wordt. Nader onderzoek is nodig om onze afwijkende resultaten te bevestigen. Tot die tijd zou de huidige restrictie voor patiënten met drie of meer depressieve episodes opnieuw bekeken moeten worden.”

Editie NL besteedde in hun uitzending op 9 augustus aandacht aan dit onderzoek, klik hier om dit te bekijken.

Publicatie: Geschwind, N., Peeters, F., Huibers, M., Van Os, J., & Wichers, M. (2012).Efficacy of mindfulness-based cognitive therapy in relation to prior history of depression: Randomized controlled trial. British Journal of Psychiatry. doi: 10.1192/bjp.bp.111.104851 (zie bijlage).

Bron: MaastrichtUniversity.nl