Actueel

Nederland als eerste van start met kwaliteitssysteem voor ervaringsdeskundigen

ma 16 mrt 2020

In opdracht van het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport heeft ZonMw geld vrijgemaakt voor het ontwikkelen van een nieuw kwaliteitssysteem voor ervaringsdeskundigen. Doel hiervan is om de komende jaren ervaringsdeskundigheid verder te professionaliseren. Het is een historische mijlpaal omdat Nederland het eerste land is waar ervaringsdeskundigheid wordt geprofessionaliseerd als relevant onderdeel in de ggz. Bovendien wordt het kwaliteitssysteem door de beroepsgroep zelf geleid.

Waarom een kwaliteitssysteem voor ervaringsdeskundigheid?
Het doel is om te komen tot een kwaliteitssysteem, gericht op professionalisering en borging van de kwaliteit van het beroepsmatig inzetten van ervaringsdeskundigheid binnen de ggz. En voor ervaringsdeskundigen die in zelfregiecentra, herstelacademies, teams voor ervaringsdeskundigen, wijkteams en in andere zorgcontexten aan het werk zijn. De resultaten zijn onder andere: een beroepsstandaard, een register, een kwaliteitsstandaard en landelijke leerplannen van MBO-2 tot HBO masterniveau.

Samenwerkende organisaties
De projectuitvoering ligt in handen van het URC consortium, bestaande uit de Vereniging van Ervaringsdeskundigen (VvEd), het Trimbos-instituut, Kenniscentrum Phrenos en hogeschool Windesheim. Daarnaast wordt samengewerkt met andere partijen die te maken hebben met ervaringsdeskundigheid zoals begeleidend wonen. (bron: Trimbos instituut


Lees ook de PsychoSociaal digitaal thema-uitgave over ervaringsdeskundigheidGeef hieronder uw reactie op dit nieuwsitem

Leave this one empty:
Naam:
Don't fill in data here:
Reactie:
Don't put anythin in here:

wim smeets - zaterdag 4 april 2020

ik word graag op de hoogte gehouden van dit initiatief!

Tamara Bijleveld-Coene - donderdag 19 maart 2020

Geweldig, nu ook nog voor counselors die ervaringsdeskundige zijn