Actueel

Overdenking: Ethiek van de therapeut

di 14 mrt 2023 - Marijke Comello

>> Deze Overdenking verscheen in PsychoSociaal digitaal 2018-1. Meer weten over deze uitgave? Ga dan naar ProfessioneelBegeleiden.nl <<

Het uitgangspunt van ethiek betreft het nadenken over ‘goed’ handelen. Wat is goed om te doen in bepaalde situaties? Als deze vraag zich aandient, dan reeds speelt een zeker dilemma. Vaak zien we dan dat denken en voelen niet op een lijn liggen.

Meestal is het zo dat we ons verstand laten beslissen in wat we kiezen te doen of te laten, en daarbij ‘hopen’ we dan dat ons gevoel meedoet in die stroom. Maar dat is vaak niet zo. Want als je iets anders voelt dan je denkt, krijg je dat zo niet bij elkaar. En je kunt wel iets tegen je denken in doen, maar je kunt niet iets tegen je gevoel in doen. Daar krijg je last van.

Ceo’s van grote bedrijven die vergaderen over vraagstukken hebben ook met deze dilemma’s te maken. Wat de vergadering ook aan raad biedt, de uiteindelijke beslissing moet de ceo Zelf nemen op basis van zijn gevoel. Als dat gevoel niet op ‘positief’ staat gaat het feest niet door.

Een ‘weten’ vanuit het gevoel, vanuit je Zelf is een veel diepere basis om je richting van handelen mee te bepalen. Het denken kan daarna ondersteunend en aanvullend zijn of worden. Pijn maakt deel uit van het dilemma en behoort tot het gevoel. Eerder meegemaakte pijn voegt een laag toe aan het Zelf van de mens. Dat is een herintegratie van herinneringen en ervaringen. Iedere beleving geeft je weer andere ervaringsvelden, dus ook je visie verandert van kleur: dat is groei.

Door te beleven ontstaan inzichten die een mens zich eigen maakt. Daardoor verwerk je ervaringen en geef je deze de juiste plaats. Pijn die blijft bestaan, bewust of onbewust, leidt tot afzondering. Een visie die door pijn ontstaan is, brengt vernauwing in het denken. Zo ontstaat het schild of de muur van zelfbescherming, waardoor groei niet mogelijk is.

Ethiek vraagt om bewustwording  van en respect voor je eigen normen en waarden en tevens die van anderen.

Marijke Comello (1948 – 2021) werkte als tekentherapeut, supervisor en individueel begeleider. In haar werk als tekentherapeute stond het erkennen en herkennen van echtheid, van puurheid centraal.