Actueel

Patiënt met psychische klachten moeilijk door te verwijzen

wo 11 jun 2014

Nederlandse huisartsen hebben in groeiende mate moeite om geschikte hulp te vinden voor mensen met psychische problemen. Volgens Trouw doet door de bezuinigingen niet alleen de patiënt met relatief lichte problemen een beroep op de huisarts, maar ook de groep die eigenlijk gespecialiseerde hulp nodig heeft.

Ook de GGZ-peiling laat zien dat het aantal mensen met psychische problemen dat bij de huisarts komt, toeneemt en dat de psychische klachten vaker van complexere aard zijn. Bestuurder Geert-Jan van Loenen van de Landelijke Huisartsenvereniging vindt deze beweging op zichzelf niet erg, omdat de huisarts de vertrouwensarts en poortwachter is, ook voor de GGZ. “De huisarts en de POH-GGZ kunnen een goede poortwachtersfunctie vervullen als de capaciteit in de basis GGZ en gespecialiseerde GGZ voldoende is. Goede verwijsmogelijkheden dus én geen wachtlijsten, zodat de patiënt snel en op de goede plek wordt behandeld.”

"Twee op de drie huisartsen zien minder mogelijkheden om beide groepen door te verwijzen", concludeert Trouw op basis van een ledenpeiling door de LHV. Van Loenen vermoedt dat in deze uitkomst het schrappen van vergoedingen een rol speelt. “Als er nu geen sprake van een stoornis is of een vermoeden daarvan, moet de patiënt de psycholoog zelf betalen. Veel huisartsen merken dat deze patiënten dan toch afzien van deze hulp, zeker de mensen die het niet breed hebben. We moeten daarom blijven monitoren of we kwalitatief hetzelfde resultaat bereiken als voorheen." Voor de verwijzing naar de gespecialiseerde GGZ geeft 65% aan minder mogelijkheden te hebben. Van Loenen: “De huisarts kent mensen vaak het best en kan veel zorg overnemen, maar als het mis dreigt te gaan moeten wij wel kunnen doorverwijzen. Onbehandelde psychische problemen zullen verergeren, waardoor uiteindelijk nog zwaardere en dus duurdere zorg nodig is. ”

Bronnen: Nu.nl en Landelijke Huisartsen Vereniging