Actueel

Psychiatrische patiënt breekt behandeling vaak voortijdig af

wo 16 jan 2013

Onderzoek van de WHO toont aan dat bijna een derde van de mensen met een psychische aandoening de behandeling voortijdig afbreekt. Het onderzoek werd gepubliceerd in de British Journal of Psychiatry.

Voor het onderzoek naar het voortijdig stoppen ('dropout') met zorggebruik vanwege psychische problematiek werden de gegevens gebruikt van 63.678 respondenten uit 24 landen die aan de 'WHO World Mental Health Surveys' meededen. Dit is een wereldwijde psychiatrisch-epidemiologische studie onder de algemene bevolking, inclusief Nederland. In deze landen werd hetzelfde instrument gebruikt om psychische aandoeningen te bepalen. In Nederland lag de projectleiding bij het Trimbos-instituut en de Rijksuniversiteit Groningen.

Van alle respondenten tezamen rapporteerde 9,0% zorggebruik voor psychische of verslavingsproblematiek in de afgelopen 12 maanden. Vroegtijdige beëindiging daarvan rapporteerde 31,7%. Dit was het laagst in de welvarendste landen (26,3%), het hoogst in de matig welvarende landen (45,1%) en er tussenin in de minst welvarende landen (37,6%).

Dropout bij behandeling door een psychiater was het laagst (21%). Ruim 40 procent van de hulpvragers in de eerste lijn bleek af te haken. Dropout was lager vanaf het derde bezoek en indien men eerder in behandeling was geweest. Sekse, leeftijd, opleiding, burgerlijke staat en inkomen hadden geen invloed op de mate van dropout. Ook speelde het al of niet verzekerd zijn voor psychische problematiek geen rol. Dropout was weer wel gerelateerd aan het hebben van een alcohol- of drugsgerelateerde aandoening.

De onderzoekers concluderen dat dropout vaak voorkomt en vooral vroeg in het behandelproces. Voor een effectieve behandeling van een psychiatrische stoornis is het van belang mensen in het begin van het behandelproces vast te houden.

Download hier de abstract van het artikel

Bron: Trimbos.nl