Actueel

Psychologische interventies goed alternatief voor antidepressiva

ma 05 jul 2021

In Nederland slikken meer dan een miljoen mensen antidepressiva. Waaronder 150.000 langdurig voor depressie om terugval te voorkomen. Uit nieuw onderzoek blijkt dat psychologische interventies als Preventieve Cognitieve Therapie en Mindfulness-Based Cognitieve Therapie een goed alternatief zijn voor antidepressiva. Dit onderzoek, onder leiding van professor Claudi Bockting en dr. Josefien Breedvelt, beiden van Amsterdam UMC, is onlangs gepubliceerd in JAMA Psychiatry.

Samen met het internationaal consortium terugvalpreventie ITFRA (www.itfra.org) vergeleken de onderzoekers antidepressiva doorslikken met het stoppen van antidepressiva met een psychologische behandeling. Deze studie gebruikte alle individuele patiënten informatie van onderzoeken wereldwijd.

Wat bleek? Een psychologische behandeling tijdens het stoppen met antidepressiva beschermde even goed tegen terugval van depressie als het doorslikken van antidepressiva. Onderzoeker Josefien Breedvelt: “Dit beschermende effect hangt niet af van bepaalde eigenschappen van patiënten, zoals de leeftijd of het aantal eerdere depressies. Terwijl klinische richtlijnen voor deze patiënten juist langdurig antidepressiva gebruik adviseren bij deze hoog risicopatiënten.”

Deze bevindingen helpen behandelaren en patiënten die hun antidepressivum willen afbouwen. Bockting: “Dit onderzoek is van groot belang voor de (inter)nationale richtlijnen voor de behandeling van mensen die langdurig antidepressiva slikken maar een sterke wens hebben om af te bouwen. “Vanaf nu hebben behandelaren en patiënten twee mogelijkheden om terugval na herstel van een depressie te voorkomen. Het blijven slikken van antidepressiva of een psychologische behandeling rond het afbouwen van antidepressiva na herstel. De meest onderzochte behandelingen zijn Preventieve Cognitieve Therapie (PCT) en Mindfulness-Based Cognitieve Therapie (MBCT).

De onderzoekers keken ook naar factoren die terugval voorspellen. Restklachten na herstel bleek een van de voorspellers. Deze mensen voelen zich beter dan tijdens hun depressie, maar zijn niet volledig opgeknapt. Dit komt vaak voor: bij ongeveer 30% van de mensen. Toch worden restklachten vaak niet behandeld. De onderzoeksgroep start daarom een studie naar PCT gecombineerd met een computerspel. Het doel is dat deels herstelde mensen zo helemaal herstellen en terugval wordt voorkomen. Dat is zeker van belang voor deze groep mensen. (bron: Amsterdam UMC)


Referentie
Breedvelt JJF, Warren FC, Segal Z, Kuyken W, Bockting CL. Continuation of Antidepressants vs Sequential Psychological Interventions to Prevent Relapse in Depression: An Individual Participant Data Meta-analysis. JAMA Psychiatry. Published online May 19, 2021. doi:10.1001/jamapsychiatry.2021.0823