Actueel

Stressklachten gratis af te halen!

di 12 jun 2012

Gaat u in op deze aanbieding? Die kans is klein. Toch komen veel mensen thuis met stressklachten, in de loop van de dag onbewust ergens meegenomen. Onwetendheid over de neurohormonale ontregelingen die ten grondslag liggen aan chronische stress speelt daarin een grote rol. Wat weet u als counselor eigenlijk van de fysieke kanten van stress? Denkt u dat stressklachten en burnout te verhelpen zijn door een betere coping? Meestal is dat niet zo.

Ongetwijfeld heeft ook u cliënten die niet voldoende opknappen nadat ze zijn afgeknapt. Of die weer begonnen zijn met hun werk en binnen een maand weer terug zijn bij af. Waaraan ligt dat?

Verkeerde coping-mechanismen kunnen inderdaad tot stressklachten leiden. De stressklachten zelf zijn echter een gevolg van aanhoudende stressfysiologie. Ons lichaam raakt ontregeld doordat de stressreactie onze reserves leegplundert. Allerlei prachtige regelmechanismes die normaalgesproken voor balans zorgen, raken uit evenwicht. Daarbij hoeven we ons dan nog niet eens ‘gestrest’ te voelen. Door gewoon een tijdlang te hard te werken kan ons lijf al in een permanente stress-stand schieten en dezelfde klachten ontwikkelen als die, die door psychosociale stressoren ontstaan.

Het verwarrende is dat er dan niet alleen lichamelijke klachten ontstaan (vermoeidheid, trillerigheid, slaapklachten etc.), maar ook psychische klachten (depressieklachten, angstklachten etc.). Ook ons gedrag ondervindt er de gevolgen van: we zijn eerder geïrriteerd, ongeduldig, maken meer ruzie. Of we trekken ons juist terug en worden erg onzeker. Vandaar dat stressklachten/burnout meestal als ‘psychische klachten’ behandeld worden.

Een therapeutische aanpak gericht op gedragsverandering alleen helpt echter meestal niet. Pas nadat ons lichaam de kans heeft gekregen om te herstellen heeft het zin hieraan te werken. Voor veel cliënten is het een verademing wanneer zij begrijpen dat stress niet alleen ‘tussen de oren zit’ en vooral wanneer zij begrijpen wat ze eraan kunnen doen om te herstellen.

Wie begrijpt hoe stress en herstel in het lichaam werken, neemt nooit meer stressklachten onbewust mee naar huis.

Brechje Overbeek is hoofd opleiding bij CSR Centrum, een centrum voor behandeling en preventie van stressklachten en opleidingscentrum voor stress-coaches. www.csrcentrum.nl