Actueel

Wat werkt bij rouwverwerking?

ma 10 sep 2012

Iedereen zal in zijn leven rouwervaringen meemaken. Ook kinderen worden vaak niet gespaard: het  overlijden van een ouder,  broertje of zusje of opa of oma kan veel teweeg brengen. Er is veel geschreven over rouw en rouwverwerking. Goed onderzoek naar de effectiviteit van  interventies ontbreekt echter grotendeels. Vrij recent zijn twee kleine overzichtsstudies verricht naar  de effecten van rouwinterventies bij kinderen en jongeren. Deze laten zien dat de resultaten  tegenvallen: maar een klein groepje jeugdigen blijkt baat te hebben bij rouwinterventies.

Overzichtsstudies bij volwassenen laten grotendeels dezelfde resultaten zien: het breed inzetten van  interventies voor iedereen die iemand is verloren lijkt weinig effectief. Verschillende onderzoekers  waarschuwen daarom voor het problematiseren van rouw: de meeste kinderen en volwassenen  redden het prima zonder extra hulp. Naar de groep die wel gebaat is bij ondersteuning is meer  onderzoek nodig: wanneer is het inzetten van een interventie nodig? Welke vorm moet een  dergelijke interventie hebben? En op welk moment kan deze het beste ingezet worden?  Ook moet duidelijk worden of verschillende soorten van verlies om een andere aanpak vragen. Wat  zijn bijvoorbeeld aandachtspunten in een interventie voor kinderen die een ouder hebben verloren?  Is een dergelijke interventie ook geschikt voor kinderen die een opa of oma hebben verloren? En wat  zijn belangrijke aandachtspunten in interventies voor ouders die een kind hebben verloren? Is een  andere aanpak nodig wanneer een verlies zeer traumatisch is geweest, bijvoorbeeld bij doodslag? Dit  soort vragen kunnen op basis van het huidige onderzoek nog niet beantwoord worden.

Onderstaande tekst is gebaseerd op een literatuursearch binnen verschillende internationale  databases. Zo is onder meer gezocht in PsycINFO en de Cochrane Library met zoektermen als ‘grief’,  ‘bereavement’, ‘death’ en ‘intervention’. Er is hoofdzakelijk gezocht naar meta-analyses en  systematische reviews. Een systematische review is een overzicht waarbinnen studies over een zelfde thema systematisch worden verzameld en besproken. In een meta-analyse worden de resultaten van  een aantal vergelijkbare studies gebundeld en worden door middel van statistische analyses de  effecten van een bepaald type interventie berekend.  Hierdoor wordt het mogelijk om met een  grotere betrouwbaarheid een uitspraak te doen over het effect van een interventie of behandeling  (van Driel, 2003).

Dit artikel is met name gericht op rouwverwerking bij jeugdigen. Aangezien er nog maar weinig  onderzoek is verricht bij jeugdigen zijn ook wat algemene meta-analyses en reviews naar  rouwverwerking bij jeugdigen en volwassenen meegenomen. Daarnaast is gekeken wat bekend is  over de effecten van rouwinterventies bij ouders die een kind hebben verloren.

Klik hier voor het volledige artikel in PDF