Actueel

Weggeefactie: Autisme in het gezin

Het gezin als hefboom voor verandering

di 17 sep 2019

Er bestaat niet zoiets als een kind met autisme. Kinderen met autisme groeien op in gezinnen en autisme raakt via het kind het hele gezin. Hulpverlening die enkel oog heeft voor het kind met autisme, schiet tekort: gedragsveranderingen van het kind met autisme houden geen stand als het gezin niet mee verandert. Sterker nog, omdat het gedrag van ouders, broers en zussen een krachtige invloed uitoefent op het functioneren en de ontwikkeling van het kind met autisme is
het gezin een belangrijke motor voor verandering.


Het eerste deel van dit boek biedt een systematisch overzicht van de impact die autisme heeft op het hele gezin en op de opvoedingstaak van ouders. Wat doet een kind met autisme met het gezin waarin het opgroeit? Een aantal herkenbare problemen en dynamieken in gezinnen met een kind met autisme komt aan bod.
In het tweede deel worden er concrete methodieken en een stappenplan aangereikt om ouders te begeleiden die dreigen vast te lopen in de opvoeding van hun kind met autisme. Door het hele boek heen wordt het gezin consequent niet als deel van het probleem maar als deel van de oplossing beschouwd.


Wilfried Peeters is psycholoog en werkt al meer dan 25 jaar in de autismehulpverlening, waarvan het grootste deel in het expertisecentrum autisme van het UZ Leuven. Door de jaren heen gaf hij talloze vormingen aan hulpverleners en merkte hij de behoefte aan een leidraad bij het begeleiden van gezinnen met een kind met autisme. Hij publiceerde hierover verscheidene artikels in wetenschappelijke tijdschriften. Momenteel werkt hij voor een mobiel kinderpsychiatrisch team van het UPC KU Leuven (yuneco combi) en is hij als lector verbonden aan de bachelor-na-bacheloropleiding autisme van de AP-hogeschool in Antwerpen.

 

 

In samenwerking met Garant Uitgevers mogen we 3 exemplaren van dit boek weggeven. Deze weggeefactie loopt t/m dinsdag 1 oktober. Woensdag 2 oktober worden de winnaars per e-mail geïnformeerd. Klik hier om mee te doen aan deze weggeefactie.Geef hieronder uw reactie op dit nieuwsitem

Leave this one empty:
Naam:
Don't fill in data here:
Reactie:
Don't put anythin in here:

Rita - maandag 30 september 2019

Of voor mijn werk als poh ggz voor volwassenen of voor mijn collega die hetzelfde werk doet voor jeugd lijkt mij dit een zeer zinvol boek gericht op het systeem rond het kind met een beperking. Als één lid lijdt lijden de mensen eromheen ook.

Marga Koot - zaterdag 28 september 2019

als therapeute maar ook als tante van een jong gezin met 2 kinderen met diagnose in het autistisch spectrum, plus zeer wel mogelijk een vader .... handvaten zijn zeer welkom!

Anita van der Zwaan - vrijdag 27 september 2019

ik wil dit boek graag lezen nu mijn dochter, maar ook ikzelf met een autisme diagnose bezig zijn.

Bianca van der Mik - donderdag 26 september 2019

Zou het zo graag willen hebben, ik worstel op dit moment met hoe ik mijn dochter van 13 die waarschijnlijk autisme heeft, kan helpen en hoe ik ons samen gestelde gezin hierin mee kan nemen zodanig dat het mijn dochter ook zal helpen.

J. Huizing - woensdag 25 september 2019

Dit boek gaat ons zeker helpen met de uitdaging waar we in ons gezin (met 2 kinderen met autisme) elke dag voor staan. Laat ons gezin maar de gestroomlijnde motor maar worden voor de veranderingen die nodig zijn en die we met elkaar graag vorm willen geven! :-)

Lucia Dijkstra - dinsdag 24 september 2019

uper interessant boekje die ik graag wil lezen en doorgeven aan andere geïnteresseerden in mijn omgeving.

S. Thijssens - dinsdag 24 september 2019

Eindelijk een boek over dit onderwerp: wat zou ik mijn clienten hier blij mee kunnen maken!

Karin Hallegraeff - maandag 23 september 2019

lijkt me een prachtig boek om aan ouders mee te geven hoe belangrijk ze zijn bij het groeiproces.

A. Smulders - maandag 23 september 2019

Bij mijn dochter van 28 is onlangs voor het eerst autisme gediagnostiseerd. Ik ben al sinds haar peutertijd zoekende naar verklaringen voor haar gedrag. Heb daarbij ook vaak aan mezelf als opvoeder getwijfeld. Een moeizaam en vaak ook eenzaam proces dat er mede toe geleid heeft dat ik nu de opleiding tot psychosociaal counselor volg. Dit boek geeft mij mogelijk verhelderende inzichten en handvatten voor mijn toekomstige cliënten.

Saskia de Vries - maandag 23 september 2019

heel interessant en ook geheel mee eens. erg fijn ook om een boek te kunnen lezen waarin je als ouder het e.e.a. kunt herkennen.....tot op het moment dat mijn dochter gediagnosticeerd was, stonden velen in mijn omgeving klaar om mijn manier van omgaan met mijn kind te veroordelen.....

Cécile van Putten, Flows Counseling - zondag 22 september 2019

Als gezinsbehandelaar bij ouders en jeugdigen met LVB en ASS als nevenproblematiek zou dit een mooie aanvulling in “mijn werken met” ( bij Amarant kunnen zijn! Ook in mijn eigen praktijk als systemisch counseler kom ik dit vaak tegen. Ik kom dus graag in aanmerking!

Gea van de Peppel - zaterdag 21 september 2019

....wat zou ik dit boek graag willen lezen, wat zou ik hier veel aan kunnen hebben. Zo mooi ook het gezin als deel van de oplossing.

J Frens - zaterdag 21 september 2019

Dit boek zou ik graag willen hebben om te geven aan mijn dappere vrienden. Ze hebben 5 kinderen, waarvan een paar met autisme. Ik heb zoveel bewondering voor ze!

Steenberg - zaterdag 21 september 2019

Beide kanten v. Familie zit ASS, graag doe ik mee boek te winnen

Marjon vd Meerendonk - zaterdag 21 september 2019

Top boek! Dit boek wil ik graag gaan lezen@

Joke Heusinkveld - zaterdag 21 september 2019

Interessant boek! In mijn werk begeleid ik ouders die een kind hebben met ASS (en kijk dan vooral naar de ouders zélf en hun proces) maar vooral begeleid ik stellen die binnen de partnerrelatie te maken hebben met ASS. Vaak is er dan ook een kind met ASS in het gezin. Ik richt me dan in eerste instantie op het sterker maken van de relatie, omdat dat essentieel is binnen het gezin. Ben heel benieuwd naar de inzichten die dit boek me kan geven!

Timo van Kempen - vrijdag 20 september 2019

Voor boekrecrnsie op Www.mooigeschreven.nl Of Www.tijdschriftdeviant.nl

Cynthia Kamer - vrijdag 20 september 2019

Dit gaat zo behulpzaam zijn bij de gesprekken met mijn leerlingen!

Leni Kruijs - vrijdag 20 september 2019

Als systeemtherapeut in het begeleiden van gezinnen, ook gezinnen waarbij autisme een rol speelt. Elke gezin moet verschillende fasen door, ook gezinnen met.... In die fasen spelen de leeftijd van kinderen een grote rol, verandering van leeftijd vraagt tot beweging komen van het gezin. Het gezin als hefboom tot verandering spreekt mij erg aan en maakt me nieuwsgierig naar dit boek.

Vicky Verley - vrijdag 20 september 2019

Als mama van een zoon met autisme kijk ik uit naar de inhoud van dit boek. Als gezin worden wij vaak uitgedaagd in ‘het gaan met...’ Een boek waarin de focus ligt op het gezin als sleutel tot verandering G vind ik een interessante insteek.

M. Haddon - vrijdag 20 september 2019

Als pleegzorgbegeleider kom ik zeer regelmatig in aanraking met kinderen met ASS problematiek. Dit boek zou mij enorm helpen om deze jongeren en hun (leeg)ouders beter te kunnen ondersteunen.

Claudine Hogenboom - vrijdag 20 september 2019

Als moeder van een dochter met autisme voel ik me vaak machteloos omdat ik het gevoel hebben dat we allebei een taal praten die we zelf niet begrijpen. Dit boek zou voor mij een welkome ondersteuning zijn.

Ria de Haan - vrijdag 20 september 2019

Jee! Ik werk als gezinsbehandelaar veel met gezinnen met kind(eren) met autisme. Dit boek zou me daar enorm bij kunnen helpen dit nóg beter vorm te kunnen geven!

Evelien van set Leest - vrijdag 20 september 2019

Boeiend onderwerp, ik zou het boek graag willen lezen voor mijn eigen ontwikkeling!

Tonny Adriaens- van der Ham - vrijdag 20 september 2019

Nieuwe buren waar ik iets voor kan gaan betekenen.

Nel ter Veen - donderdag 19 september 2019

ik ben heel benieuwd naar het boek. Ik begeleid een gezin met kinderen met autisme. wat zou het toch fijn zijn om het te winnen

Marise Edelijn - donderdag 19 september 2019

Interessant boek!

Ilse - donderdag 19 september 2019

Interessant

Sofie Huuskes - donderdag 19 september 2019

Ik werk in de psychiatrie en begeleid ook thuis jongeren en jongvolwassenen met het autisme spectrum. Ik zou dit boek heel graag in mijn kast hebben als ondersteuning.

Wilma van der Touw - donderdag 19 september 2019

Binnen de huisartsenpraktijk wordt vaak hulp gevraagd rondom dit thema.

Annelies van der Heijden - donderdag 19 september 2019

Het zal veel gezinnen helpen de situatie iets leefbaarder te maken. Interessant!

marie-jose van der kruijssen - donderdag 19 september 2019

Ik denk dat dit boek een hele fijne aanvulling is op mijn werk als paardencoach. Ik coach n.l. veel kinderen en jongeren met autisme mbv paarden. Het is zo mooi om te zien hoe helpend dit is. M.b.v. het boek kan ik het gezin hier nog meer bij betrekken en zo de borging van het geleerde tijdens de paardencoaching beter borgen in de thuissituatie.

M. Pennings - donderdag 19 september 2019

Zinvol. Zeer geïnteresseerd!

Marie-José van der Kruijssen - donderdag 19 september 2019

Wat zal ik veel kunnen leren van dit boek. Ik geef paarden coaching aan kinderen en volwassenen met autisme. Dat is voor hen zo helpend. Daarom denk ik dat dit boek voor mij een hele mooie aanvulling is om de kracht van het gezin te gebruiken te samen met de paardencoaching. Dan is er n.l. nog meer sprake van borging van de paarden coaching in het dagelijkse leven van de persoon die ik coach.

rudi - donderdag 19 september 2019

dit wordt toch maar geloot aan de hand van logaritmes, dus geen toelichting hiervoor.

Simone Roosen - Van Klaveren - donderdag 19 september 2019

Graag ontvang ik dit boek om zelf te lezen want als loopbaancoach hoor ik dat er medewerkers zijn die worstelen met autisme. Daarna wil ik hem kado doen aan een vriendin die enorm worstelt met Autisme en haar (verbroken) gezinssituatie.

Edo van de Schootbrugge - donderdag 19 september 2019

Dit is inderdaad een belangrijk thema want bij autisme in het gezin (be)treft het niet alleen 'de autist' maar ook de andere gezinsleden. Ik spreek uit ervaring waarbij onze jongste dochter sinds 2 jaar 'de diagnose' heeft. En sinds 1 jaar ikzelf (vader) nu ook. En wat is het dan van grote waarde om als gezin samen de weg te vinden in het opvoeden/begeleiden(!) van je A-typische dochter en daarnaast je neuro-typische dochter. Maar ook in het herontdekken van jezelf als vader met ass, en daarnaast de moeder zonder ass die nu te dealen heeft met twee ass-ers in het gezin. Dus: een echt belangrijk thema!

Louis de Wit - donderdag 19 september 2019

Autisme in het gezin betekend ook vaak autisme bij een van de ouders.. Vind ik dan in dit boek ook info over hoe beide ouders op een spoor krijgen.

M.L. de Graaff-van Wijngaarden - donderdag 19 september 2019

Met een, binnen het jaar na mij geboren broer met autisme, hoop ik dat dit boek mij verder kan helpen met het verwerken van mijn jeugd. Ik ben de derde uit een gezin met twaalf kinderen.

Marianne Anninga Lafleur - donderdag 19 september 2019

Mooi Boek! In de praktijk kom ik dit regelmatig tegen; het belang van aandacht voor het systeem in het proces van zelfredzaamheid van de client!

Jan Peter Versteege - donderdag 19 september 2019

Ben net bezig met een DSM V-cursus (vier dagen) om mijzelf als zorgprofessional te trainen in het observeren. Autisme is al meerdere keren voorbij gekomen. Zou er graag mee ver lezen om valkuilen te voorkomen. Keep up the good work.

Leidy Zoeteman - donderdag 19 september 2019

"Toevallig" net zo een gezin in mijn praktijk!

Riet - donderdag 19 september 2019

Voor een bijzonder gezin waarbij autisme een rol speelt en dit boek hen hopelijk wat meer houvast en duidelijkheid kan geven.

N. Smit - donderdag 19 september 2019

Als ervaringsdeskundige met autisme in het gezin, ga ik me nu als coach richten op kinderen met ASS en hun ouders. Ben heel benieuwd naar de inzichten uit dit boek.

Barbara Westerhof - donderdag 19 september 2019

Net voor de zomer de opleiding coaching bij autisme afgerond. Herken de invloed van de familiedynamiek in mijn eigen gezin (ook binnen het gezin waarin ik ben opgevoed en binnen mijn eigen gezin) en loop bij de begeleiding van anderen ook aan tegen de omgevingsfactoren. Ik zou mijn zojuist verworven kennis graag aanvullen met dit boek, zodat ik mijn cliënten nog beter kan helpen.

Hanny van Putten - donderdag 19 september 2019

voor een collega op de vrije school die autistische kinderen in de klas heeft en waar de ouders veel invloed willen hebben op de klassensituatie. De leerkracht kan dan ook de ouders gepast ondersteunen via de wijsheid van dit boek.

Gerlanda Hobert - donderdag 19 september 2019

Voor een vriendin die het heel goed kan gebruiken met haar gezin waarin autisme ook een plaats heeft.

Saskia - donderdag 19 september 2019

Ik begeleid een vader van een gezin met twee autistische kinderen én een autistische moeder/echtgenote. Ik zou graag dit boek aan deze vader cadeau willen doen want ik denk dat hij het erg goed zou kunnen gebruiken om zich niet langer zo alleen te weten.

Debby Klok - donderdag 19 september 2019

Ik ben bezig met de opleiding Psychosociaal counselor. Ik denk dat dit boek een mooie toevoeging is om te leren hoe je het hele gezin erbij kan betrekken.

Trudy van den Berg - donderdag 19 september 2019

Het blijft voor een gezin lastig voor hoe met een autistisch kind om te gaan en ik denk wel dat dit boek daarbij goed kan helpen om meer duidelijkheid te verschaffen over wat de effectieve weg is. Interessant.

Anja Trapman - donderdag 19 september 2019

Ben erg benieuwd omdat men meestal vanuit de probleembenadering uitgaat ipv het gezin als deel van de oplossing te zien!

Nicole Mol - donderdag 19 september 2019

Wat een mooie invalshoek! Autisme heeft zo'n impact op de hele familie. Ben zeer benieuwd!

Carmen Pizarro - donderdag 19 september 2019

Dit boek zou een mooie ondersteuning zijn. Voor mij als therapeut, maar zeker ook voor mijn cliënten die vaak 'vastlopen' in hun partner- en ouderrol als er autisme binnen het gezin mee speelt.

Robbert Bax - donderdag 19 september 2019

Ik ben benieuwd naar deze informatie, omdat ik zelf autistische trekjes heb, mijn zoon (8) misschien, en zijn moeder volgens mij ook. Dankbaar.

Saskia Heemskerk - donderdag 19 september 2019

Ik heb veel ervaring opgedaan met ASS binnen de GGZ. Nu vanuit mijn eigen praktijk verbind ik die ervaring met de brede, systemische blik, die ik herken in Wilfried Peeters. Super interessant! Ik zou heel blij zijn een van de drie te mogen zijn.

Marianne Gebbink - donderdag 19 september 2019

Prachtig dat er een handvat is in de vorm van een boek met tips en tops voor de omgang in het eigen netwerk! Gezin is uiteindelijk prachtig systeem en als je het systeem in de kracht kunt zetten is dat winst voor alle partijen!

Wil Mensink - donderdag 19 september 2019

Wat fijn een nieuwsitem over dit onderwerp. Het komt veel voor en het is zo moeilijk in een gezin om het goede te doen!. Kennis en informatie over autisme is belangrijk om te begrijpen. Ik heb zelf binnen mijn gezin met autisme te maken en heb gaandeweg kennis verworven. Niet alle ouders zitten met hun kind direct al in het hulpverleningscircuit . Autisme is zo ingewikkeld; een voortdurend gevecht en steeds nieuwe donkere wolken voor het hele gezin. Goed om daar ook binnen de hulpverlening aandacht aan te besteden.

Geesje Riemke - donderdag 19 september 2019

Ik ben erg benieuwd naar dit boek. Zowel persoonlijk als vanuit hulpverlenersperspectief. Autisme heeft in mijn gezin van herkomst een grote rol (gespeeld). Wellicht heb ik daardoor als hulpverlener ook een grote affiniteit met gezinnen waarbij dit eveneens het geval is. Dit boek zou ik willen lezen en eventueel aan willen bevelen op diverse gebieden. Groetjes

Ella Ghysels - donderdag 19 september 2019

Voor Joke. Twee kindjes met autisme. Eentje met mentale achterstand en eentje hoog intelligent.

Nathalie Jagir Peters - donderdag 19 september 2019

Ik zou het graag mijn man cadeau geven als opvoedcoach bij De OpvoedPoli en Rots&Water trainer met specialisatie ASS.

Wil Mensink - donderdag 19 september 2019

Ik heb zowel binnen mijn gezin en familie als op mijn werk met autisme te maken. Zou erg blij zijn met dit boek!

Lia Bouwman - donderdag 19 september 2019

Geweldig. Kan ik heel goed gebruiken zowel in privé (met een jongste zoon die Ass heeft) als ook met alle 'ÁSS jongeren' in mijn werk op school als zorgcoördinator. GRAAG!

Diny Kiers - donderdag 19 september 2019

Het kind met het autisme beschouwen als een deel van de oplossing in het gezin! Dat vind ik een prachtig uitgangspunt om mee te werken.

Henk Pol - donderdag 19 september 2019

Zeer interessante materie omdat de doelgroep waar ik mee werk hieruit afkomstig is. Hopelijk geeft dit boek nog meer inzicht in wat Autisme is en hopelijk handvatten geeft voor het werkveld.

Esther van Eeuwen - donderdag 19 september 2019

Graag doe ik mee aan de weggeefactie voor het boek "Autisme in het gezin".

Jaap Wouda - donderdag 19 september 2019

Graag ontvang ik het boek mijn jongste broer van 50+ is recentelijk gediagnosticeerd. Zeer benieuwd naar de mogelijkheden om hier nog mee om te gaan

Francien van Zetten - donderdag 19 september 2019

Kijk, dit zijn helpende, inzichtgevende boeken! Ik zou erg blij worden van dit boek.

Colette de Rooij - donderdag 19 september 2019

Wat mooi dat ik deze mail onder ogen krijg. Vanuit mijn werk binnen Veilig Thuis heb ik vaak, ook op dit moment, te maken met gezinnen waarin autisme problematieken spelen ( niet zelden komt ook bij en van de ouders een aan autisme verwant kenmerk voor ). Ik wil graag meer lezen over de impact daarvan op het gezinsfunctioneren maar ook op de leden van het gezin als individu ( minder gezien woorden door broertjes/ zusjes?). Je zou me blij maken met dit boek!

Claudia Bootsma - donderdag 19 september 2019

Graag zou ik dit boek ontvangen om zelf te lezen en uit te kunnen lenen aan ouders in mijn Kinderpraktijk die worstelen met dit thema.

Dalva Marçal Da Cruz - donderdag 19 september 2019

Het lijkt me een zeer interessant, actueel en nuttig boek. Ik probeer altijd te kijken naar het hele systeem van mijn clienten. Als ik merk dat een lid van het gezin van mijn client kenmerken van ASS heeft, krijgt dat een andere diepere benadering. Ik geloof dat dit boek mij veel gaat helpen. Dalva

Hetty Belgraver - donderdag 19 september 2019

Thematiek is actueel in mijn eigen gezin. Interessant en waardevol boek, lijkt mij!

Eduard de Vries - donderdag 19 september 2019

Een zeer interessant boek over een actueel onderwerp.

Cynthia Beijdorff - donderdag 19 september 2019

Als ouder een deel van de oplossing zijn, dit boek gaat ouders in mijn praktijk helpen in de motivatie om zichzelf rechtop te zetten in het belang van het kind. Een win-win, ik ben heel nieuwsgierig naar dit boek!

R.L.Rutgers - donderdag 19 september 2019

Heel erg graag!

Mary Amodeo - donderdag 19 september 2019

Omdat ik dagelijks studenten begeleid met autisme, lijkt mij dit boek erg zinvol.