Actueel

Weggeefactie: De psychodynamiek van burn-out

Over de relatie tussen angst en verdriet

ma 16 mrt 2020

Waarom krijgt iemand een burn-out en hoe komt het dat iemand dat voor een tweede of derde keer kan overkomen? Wat woedt er eigenlijk onder een burn-out dat kennelijk zo weerbarstig is dat duurzaam herstel moeizaam verloopt? Op deze vragen gaat Peter Suijker in in het boek De psychodynamiek van burn-out: Over de relatie tussen angst en verdriet. Hij illustreert zijn zienswijze niet alleen met voorbeelden uit zijn praktijk voor coaching en psychotherapie maar ook met ervaringen uit eigen persoonlijke leven. Het boek geeft inzicht in het begrijpen en aanpakken van burn-out en is daarom aan te bevelen voor coaches, counselers, psychotherapeuten en hun cliënten.

Zorgwekkend
Uit de meest recente cijfers over burn-out in Nederland blijkt dat burn-outklachten weer zijn toegenomen. Hadden in 2016 nog 14,9% van de werknemers burn-outklachten, in 2017 is dat opgelopen naar 16,1%, zo geeft de ARBO balans van TNO aan. Een zorgwekkende ontwikkeling die de roep om effectieve oplossingen groter maakt. Steeds meer wordt duidelijk dat de kwaliteit van de werkomgeving - de omgevingsdynamiek - heel bepalend is voor het ontstaan van overspanning. Onlangs is onderzocht dat het functioneren van de leidinggevende en het moeten werken in verschillende teams verklarende factoren zijn voor overspanning. Een (terugkerende) burn-out is echter regelmatig een indicatie dat de persoon zelf niet effectief genoeg is om met omgevingsdruk om te gaan. Dat kan de aanleiding zijn om meer aandacht te geven aan de werkzame psychodynamiek, dus aan de vraag welke psychische krachten bij iemand chronische overspanning veroorzaken en hoe iemand hierin structureel verandering kan aanbrengen. Over die psychodynamiek gaat het boek.

Angst en verdriet
Burn-out is niet het gevolg van heel hard werken. Het ontstaat doordat iemand langdurige psychische spanning ervaart in zijn werk. Nader beschouwd is het spanning die ontstaat door een dieperliggende angst om in sociale zin afgewezen te worden. Als iemand door zijn omgeving wordt afgewezen voelt hij ten diepste verdriet. Verdriet is in feite sociale pijn; het verdriet van er niet bij kunnen horen, het verdriet van in de steek gelaten, het verdriet van je eenzaam voelen. Sommige mensen hebben dat al pijnlijk in hun jeugd moeten ervaren. De angst voor het hebben van dat verdriet is wat in feite ‘onder’ een burn-out woedt. Daarom werkt iemand harder dan goed voor hem, zegt hij moeilijk nee is en negeert hij eigen emotionele signalen en somatische klachten. Hét recept voor burn-out. 

De angst om verdriet te hebben zorgt ervoor dat mensen specifieke beschermingswijzen (copingstijlen) ontwikkelen, zoals bijvoorbeeld andere mensen overmatig willen pleasen om sociale afwijzing te voorkomen. Die specifieke beschermingswijze kan door de jaren heen een groot deel van iemands persoonlijkheid en zelfbeeld gaan vormen, wat meteen verklaart waarom gedragsverandering zo moeilijk is.

Als iemand geen energie meer heeft om zich op de gebruikelijke manier te beschermen en de angst dus niet meer kan worden gecontroleerd, stort iemand in en breekt het verdriet door. Niet zelden gaat een burn-out gepaard met angsten, paniekaanvallen en depressieve klachten. De behandeling van burn-out vereist dan ook een integrale aanpak van angst én verdriet. Deze behandeling wordt in het boek besproken, zowel wat de specifieke stappen in de psychologische begeleiding betreft als de inhoudelijke aanpak die zijn basis vindt in de integratieve psychotherapie. Aan de hand van praktijkvoorbeelden worden deze stappen en interventies gedemonstreerd.


Over de auteur 
Peter Suijker (1965) heeft een praktijk voor coaching en psychotherapie in Rotterdam. 


In samenwerking met auteur Peter Suijker mogen we twee exemplaren van dit boek weggeven. Deze weggeefactie loopt tot en met dinsdag 31 maart. Winnaars ontvangen woensdag 1 april via e-mail bericht. Klik hier om mee te doen aan deze weggeefactie.


Let op: reacties via onderstaand veld worden niet meegenomenGeef hieronder uw reactie op dit nieuwsitem

Leave this one empty:
Naam:
Don't fill in data here:
Reactie:
Don't put anythin in here:

Monique - maandag 30 maart 2020

Mooie aanvulling in mijn Coachingpraktijk

Ineke - zondag 29 maart 2020

alvast hartelijk dank!

simone de Spa - vrijdag 27 maart 2020

Ik begeleid mensen met chronische stress. Ik blijf graag op de hoogte van ontwikkelingen, nieuwe inzichten.

w. de graaf - woensdag 25 maart 2020

In mijn trainingen kom ik veel mensen tegen die op de rand staan van een burn-out, of een burn-out gehad hebben. Ik ben heel benieuwd naar de invalshoek van deze auteur.

Christel Hofman - woensdag 25 maart 2020

Interessant om te lezen dat onder burn-out ook vaak angst voor verdriet zit. Ik ben dan ook benieuwd of ik obv dit boek een invalshoek kan vinden voor de "pijn" binnen organisaties en de overspannen relaties als gevolg van deze pijn.

Leonore Schrijvers - dinsdag 24 maart 2020

Heel boeiend en nuttig lijkt me. Helemaal om dat ik denk dat juist angst en verdriet als onderliggende oorzaak vaak over het hoofd wordt gezien! Hoop het te mogen lezen.

ilona van Hout - dinsdag 24 maart 2020

Leuk dat ik mee kan doen

John T - maandag 23 maart 2020

Ben benieuwd naar de psychodynamiek van de burn-out.Welke definitie wordt gebruikt voor psychodynamiek?

Sonja Metzelaar - maandag 23 maart 2020

Ik ben erg geïnteresseerd in de inhoud van het boek. Ik herken de informatie in het nieuwsitem. ANGST EN VERDRIET. Ik ben al bijna een jaar thuis met een Burn-out. Met de kennis uit het boek kan ik mijn eigen leven weer op de 'rails' krijgen.

Nathalie Gispen - maandag 23 maart 2020

Herkenbare analyse! Ben nieuwsgierig naar de behandelstappen, BO bij jongeren en hoe verschillend c.q. overeenkomstig de BO bij verschillende individuen verloopt.

Sietske Rozendal - maandag 23 maart 2020

Het verhaal lijkt logisch . Ik vraag me alleen nog steeds af in hoeverre depressie en burn out verweven zijn. Herhaling bij burn out/ maar ook bij depressie. De diagnostiek blijft voor mij steeds een dubieus verhaal. Ben benieuwd naar het boek

hans meyer - maandag 23 maart 2020

Zeer interessant voor mij als re-integratiecoach. Kom burn-out veel tegen in mijn praktijk. met vriendelijke groet, Hans Meyer

Yvonne Van der Linden - maandag 23 maart 2020

Ik heb zelf een burn-out gehad en nog steeds mee bezig om niet in dezelfde valkuil te vallen. Kom nu als levenscoach ook veel mensen tegen die met hetzelfde worstelen. Zou graag meer hierin kunnen bieden en zie dit boek als een goede input hiervoor.

Michiel van den Anker - zondag 22 maart 2020

Ik kom teveel jongeren tegen met burn-out verschijnselen.. Ik zou hier mee over willen lezen om te begrijpen wat er speelt en wat kan ik in gesprek daarmee..

Petrie van Ooij - zondag 22 maart 2020

Als reintegratie coördinator, overleg ik met mensen die langdurig door BO zijn uitgevallen. Ik stuur graag op intrinsieke motivatie en zoek steeds weer naar de individuele benadering. Dit boek lijkt meer inzicht te geven in existentiële helderheid die van grote invloed is op je geluk en motivatie.

Lorena - zaterdag 21 maart 2020

Gezien de beschrijving lijkt het heel interessant. Ik zou graag de kans hebben om het te lezen.

Petra Kors - zaterdag 21 maart 2020

Als holistisch therapeut werk ik vaak met cliënten die met burn-out gediagnosticeerd zijn en ik verdiep mij zeer breed op dit vlak en alle nieuwe inzichten zijn welkom ! Met warme groet, Petra

Dave - zaterdag 21 maart 2020

Lijkt mij een mooie aanvulling!

Jen - vrijdag 20 maart 2020

Interessant.

gitte vermaas - vrijdag 20 maart 2020

Ik ben zeer geinteresserd. ik heb 3 keer een burn-out gehad en na therapie en coaching goed hersteld. ik begeleid jonge beroepsbeoefenaren in de GGZ, dit boek lijkt mij heel fijn ter ondersteuning en verhelderend!

Inge - vrijdag 20 maart 2020

Vooral geïnteresseerd in de eerste vraag die wordt gesteld en hopelijk biedt dat inzicht in hoe je die tweede of derde keer kunt voorkomen!

Math Boesten - vrijdag 20 maart 2020

Als mediator en coach heb ik veel te maken met mensen met burn-out klachten. Ik zou het erg leuk vinden om dit boek te winnen. Gr. Math

C. Hager - vrijdag 20 maart 2020

Lijkt me een mooie verdieping. Ik ben zeer geïnteresseerd.

Marije - donderdag 19 maart 2020

Zeer actueel en interessant thema.

Ingrid van den Brink - donderdag 19 maart 2020

Zowel als ervaringsdeskundige als als therapeut lijkt het me een interessant boek waarmee ik ook mijn cliënten verder hoopt te kunnen helpen.

A.Siks - donderdag 19 maart 2020

Dit lijkt me een belangrijk boek! Een andere kijk op de zaak en het klinkt voor mij als ex-burn-outer als logisch en meer de spijker op de kop dan alleen te hard gewerkt hebben.

M. Vd Meerendonk - donderdag 19 maart 2020

Super boek lijkt me. Ben zelf Burn out geweest en zie veel mensen in mijn omgeving die het ook hebben of op het randje zitten.

Marianne Hulsbergen - donderdag 19 maart 2020

Dit is voor mij een nieuw gezichtspunt, heel interessant! Wat zou ik hier graag meer over lezen en me erin verdiepen. Wie weet...

R. Aarts - donderdag 19 maart 2020

Heel boeiend om vanuit dit standpunt naar burn out te kijken. Bruikbaar in de praktijk.

Mariëlle Jansen - donderdag 19 maart 2020

Als burnout Coach én ervaringsdeskundige kan ik me volledig vinden in de zienswijze van Peter en zou ik graag zijn boek daar op bestuderen

Bettie Hellings - donderdag 19 maart 2020

Interessant artikel dat mijn interesse in het boek opwekt. Herkenbaar, zowel vanuit mezelf als vanuit mijn klantenbestand.

Carin Höppener - donderdag 19 maart 2020

Interessant, vooral omdat ik me aan het verdiepen ben in deze materie. Ik begeleid mensen met chronische stress en verlies en rouw (werk gerelateerd). Ik vind deze twee aspecten een hele interessante combinatie waar Peter Suijker over schrijft. Het boek is een hele goede bron van informatie. Ik hoop dat ik het boek win....

Heidi Bronkhorst - donderdag 19 maart 2020

het lijkt me een super interessant boek wat een waardevolle aanvulling is in mijn kennis. Ben benieuwd naar nieuwe inzichten

Dineke Verkaik - donderdag 19 maart 2020

Ik werk met jong volwassenen die uitgevallen zijn op school/studie of werk vanwege burn-out. In de hulpverlening zijn de inzichten die Peter Suijker beschrijft een belangrijke aanvulling. Ik hoop met het boek op meer tools om jonge mensen te helpen.

Carl Callewaert - donderdag 19 maart 2020

ik zou hier dolgraag wat meer over weten, ik zet mij momenteel op vrijwillige bais in om reintegratiebegeleiding te bieden aan collega´s die langer dan 6 weken ziek zijn. Ik was echt verrast hoe vaak het daarbij om burn out gaat

Mieke - donderdag 19 maart 2020

boeiend onderwerp

Patricia Stinissen - donderdag 19 maart 2020

Interessant

Marjolein Hartkamp - donderdag 19 maart 2020

Ik herken het meenemen van alle gelaagde emoties in de behandeling. Interessant!

Gerry Timmermans Coaching - donderdag 19 maart 2020

Lijkt mij super boeiend boek!

richard post - donderdag 19 maart 2020

veel van mijn studenten zijn kwetsbaar en hebben last van overbelasting/burn-out, in relatie tot de sociale druk, misschien draagt deze uitgave zijn steentje bij...

Nannette Kornman - donderdag 19 maart 2020

Interessant. Mooi dat er iemand ook eens schrijft over de invloed van een leiding gevende. Ben benieuwd of in het boek ook iets staat over de voorwaarde waar onder mensen moeten werken. Bv verslagen af moeten hebben op tijd terwijl er te weinig computers zijn voor het aantal mensen?

Piet Franke - donderdag 19 maart 2020

Benieuwd wat ik er aan kan hebben in het coachen van mensen in het onderwijs

ineke van dijk - donderdag 19 maart 2020

lijkt me 'n goed boek.

Thomasse Denninger - donderdag 19 maart 2020

Wat fijn dat er nu eindelijk wetenschappelijk inzicht komt voor het onderliggende thema!

Léonie Osse - donderdag 19 maart 2020

Heel interessant om te lezen in kader van studie Human Development

Jet Biesboer - donderdag 19 maart 2020

Geweldig! Ik ben heel benieuwd naar de nieuwe inzichten en deze nieuwe behandeling. Burn-out is een veel voorkomende klacht en ik zie veel cliënten met burn-out verschijnselen. Weten wat de dieper liggende oorzaken zijn helpt om mensen met Burn-out beter te kunnen begeleiden en daar waar kan preventief te handelen. Het eerste zou ik graag willen gaan inzetten in mijn eigen praktijk. Het tweede kan mij helpen om als Teamcoach in de Zorg preventieve ondersteuning te bieden. Ik zou heel dankbaar zijn met dit geschenk!!!

Aai Gerhardt - donderdag 19 maart 2020

Mooi dat er nu een een boek is dat ónder de burn-out kijkt. Ik behandel nogal wat mensen met burn-out en (werk-)stress in mijn praktijk voor psychotherapie en zie dit al jaren zo. Ik ben erg benieuwd welke informatie er in het boek staat die ik nog niet weet.

Christa Schot - donderdag 19 maart 2020

Herken me in deze korte tekst, net mijn 2e burn-out gehad. Wil graag het boek helemaal lezen, elk inzicht en tips kunnen bijdragen voor een goede en blijvende verandering

Annick saesen - donderdag 19 maart 2020

Zeer interessant en goed bruikbaar als stress en burn-put coach

Jürgen braeckevelt - donderdag 19 maart 2020

Ik ben een erkend stress en burn-outcoach, master NLP-, systeemcoach, en probeer constant bij te scholen, nieuwe inzichten te hebben en verdieping te vinden. Vandaar dat ook ik heel veel interesse heb voor dit werk!

Ben Dekker - donderdag 19 maart 2020

Zeer geïnteresseerd in dit boek en een mooie aanvulling in mijn praktijk

Myriam Thibaut - donderdag 19 maart 2020

Dit boek lijkt me heel interessant, iets goed om te lezen nu tijdens de lockdown, nu is er wat meer tijd. Ik ben benieuwd te weten te komen vanwaar een burn-out juist komt.

Riet Fiddelaers-Jaspers - donderdag 19 maart 2020

Ik ben vooral geïnteresseerd in de combinatie verdriet/rouw en burn-out. Zou fijn zijn dit boek te hebben.

Willemien van den Tol - donderdag 19 maart 2020

Mooie verdiepende visie, ben geïnteresseerd

Herma Nauta - donderdag 19 maart 2020

Een interessant boek, met nuttige informatie en tips - ik kom graag in aanmerking!

Marianne Tijssen-Humme - donderdag 19 maart 2020

Lijkt mij fantastisch om dit boek te winnen.

Yvonne Jongen - donderdag 19 maart 2020

Het lijkt mij een bijzonder interessant boek waarin de nodige handvaten zitten waarmee ik weer meer inzichten krijg en die ik weer mag delen met mij cliënten.

mips meyntjens - donderdag 19 maart 2020

oh, dit is zo herkenbaar voor enkele van mijn klanten! Eindelijk wordt de link gelegd met oud verdriet... wat mij betreft verlaat verdriet of verlate rouw. Zou leuk zijn als ik dit keer bij de gelukkigen mag zijn.

Evelien van der Leest - donderdag 19 maart 2020

Lijkt me een mooi boek met zinvolle informatie voor mijn werk in de re-integratie sector!

Rebecca Dabekaussen - donderdag 19 maart 2020

Ja, ik zou dit boek op een hele goede plek bij mij in het ziekenhuis voor zorgmedewerkers nu kunnen gebruiken. Er wordt momenteel zoveel van hen gevraagd en nee zeggen is gevoelsmatig geen optie. Hoe helpen we hen gezond te blijven?

Alie - donderdag 19 maart 2020

Ik zit zelf in dit proces. Het is een heel proces om dit onder ogen te zien. Ik denk dat angst en verdriet daar heel erg mee te maken hebben en dit leren te accepteren. Jezelf mogen zijn, het is wat het is. Na acceptatie kun je pas groeien.

Henk Pol - donderdag 19 maart 2020

Indrukwekkende recensie icm de achtergrond van de auteur. Zeer welkome aanvulling in het werken met PTSS problematiek.

Anja Balemans - donderdag 19 maart 2020

Ik ben heel benieuwd naar de visie van de schrijver betreft de relatie tussen angst en verdriet en dan bezien vanuit het burn-out verhaal. In mijn praktijk zie ik veel mantelzorgers met een burn-out en angst en verdriet scoren hoog wanneer ik kijk naar de meest besproken onderwerpen.

Annemie Terken - donderdag 19 maart 2020

Dit lijkt me een relevant boek waarin heel veel handvaten voor het bijstaan van mensen die dit doormaken

Esther - donderdag 19 maart 2020

Dit lijkt mij een heel interessant boek. Zowel persoonlijk als voor mijn praktijk als hulpverlener.

Karin Volger - donderdag 19 maart 2020

Ik zit nu in mijn 2e burn out en heb geroepen na de eerst; Dit gebeurt mij nooit meer. Helaas dus wel. Dus ik ben zeer benieuwd waardoor ik dit weer heb laten gebeuren...

Willeke Rol - donderdag 19 maart 2020

graag het boek, in mijn praktijk loop ik veel tegen klanten aan met een burn-out

Inge Raadschelders - donderdag 19 maart 2020

Het valr me op dat veel van mijn clienten en paar jaar terug een Burn-out hadden. Blijkbaar komt er vaak een moment dat klachten dreigen terug te keren. Ik zou ze graag met wat met specifieke kennis begeleiden...

John Tressel - donderdag 19 maart 2020

Ben gewoon benieuwd naar de manier van kijken door de schrijver naar deze problematiek. Ik zie nogal wat uitgebluste klanten.

Petra Hiemstra - donderdag 19 maart 2020

Interessant! Ik ben vooral benieuwd naar de visie van de schrijver op wat mensen met een burn-out zelf én zorgverleners kunnen doen om herhaling te voorkomen.

Angelique - donderdag 19 maart 2020

ik zou heel graag het boek van Peter willen krijgen om zo mijn eigen situatie beter te begrijpen en na 1.5 jaar te gaan herstellen..

Marieke - donderdag 19 maart 2020

Dit boek boek lijkt mij erg interessant voor mij als bedrijfsmaatschappelijk werker met veel klanten met issues rondom overspannenheid en burnout.

Olivier Sprangers - donderdag 19 maart 2020

Klinkt geweldig en is voor mij in lijn met de behandeling die ik zelf ook kreeg na mijn burn-out. Ik zou het heel graag in detail willen gaan doorlezen.

carolien ziegelaar - donderdag 19 maart 2020

als kindertherapeut heb ik net een intakegesprek met ouders gehad van wie de moeder haar 3e burnout aan het verwerken is. Het heeft z'n weerslag op de kinderen en de opvoeding. Toeval bestaat niet denk ik als ik deze email direct daarna open... wil er graag meer van weten om dit gezin goed te kunnen helpen.

Mariska Bosch - donderdag 19 maart 2020

Wat woedt er onder burn out? Een mooie vraag. Ik ben erg benieuwd naar de antwoorden op vragen en de holistische kijk op burn out. Een schitterend boek, lijkt me.

Lenie Krijgsman - donderdag 19 maart 2020

Gezien de inhoud een prachtige coverfoto die ik vanuit mijn hobby wildwaterkajakvaren zo zie en mijn leidraad is in het leven: Ligt je focus op de rotsen die als obstakels opdoemen, dan kom je er tegen aan en sla je om..... ligt je focus op de stroming die je door de obstakels heen leidt, dan blijf je op koers en kan je doorvaren!

Thea de Vries - donderdag 19 maart 2020

In deze “maakbare” wereld is er met pijn en imperfectionisme moeilijk om te gaan. Onderliggende oorzaken mooi, om Aandacht te geven. Ik lees graag meer over dit onderwerp, en hoop het toe te gaan passen in mijn werk.

Lenie Krijgsman - donderdag 19 maart 2020

Mooie holistische benadering die kijkt naar alle systemische elementen van een persoon. Een waardevolle verdieping bij mijn coachings mbv. mijn kudde paarden in de Ardennen, ik kom graag in aanmerking voor een exemplaar!

Louis de Wit - donderdag 19 maart 2020

De burn-out problematiek kan een breed spectrum hebben aan achterliggende problematiek. Coaching en ook therapie kan zeker mee werken in het genezingsproces. Psychodynamiek kennis is dan ook van groot belang

Ina Vogel - donderdag 19 maart 2020

Veel van mijn coachees hebben de genoemde klachten. voor mij en mijn klanten belangrijk dat ik er meer van weet om coachees goed te kunnen begeleiden!.

Cecile van Putten - donderdag 19 maart 2020

Wat me meteen pakte bij de omschrijving, is t feit dat er ook naar de onderliggende ervaringen gekeken wordt; naar wat iemand al eerder in zijn leven heeft meegemaakt. Dus de diepgang zoeken naar ( waarschijnlijk) de werkelijke oorzaak. Daar zit in mijn optiek hetgeen echt aangepakt dient te worden om verandering te bewerkstelligen! Dus ik zou dit boek wel heel graag willen lezen om mijn cliënten nog beter te kunnen begeleiden!

Ted Janssen - donderdag 19 maart 2020

is het al (en waar) te bestellen ?

shirley vos - donderdag 19 maart 2020

Ik heb 3 keer een burnout gehad en wil graag andere mensen helpen dat te voorkomen. Ben heel benieuwd naar het boek.

Femke Post Uiterweer - donderdag 19 maart 2020

Zeer herkenbaar en ik kan hier ontzettend veel van leren.

Rob Bakker - donderdag 19 maart 2020

Binnenkort ga ik met pre-pensioen. Ik wil mijn tijd gaan invullen door met jonge mensen aan de slag te gaan bij het voorkomen en op een goede wijze herstellen van een burn-out. Dat boek gaat me daarbij zeker handvaten geven.

Jan Minnema - donderdag 19 maart 2020

Bijzonder benieuwd wat het boek mijzelf en via mij voor anderen kan betekenen

Ludwig Jossa - donderdag 19 maart 2020

heel benieuwd naar dit boek vanuit mijn praktijk in o.a. het werken aan perfectionisme...

Ab de Haas - donderdag 19 maart 2020

Ik ben heel benieuwd naar dit boek!

Marie-Christine van Splunder - donderdag 19 maart 2020

feitenkennis en verschillende perspectieven leveren voor mij een bijdrage om uit het oordeel te blijven en het professioneel te blijven benaderen.

Moniek Janssen - donderdag 19 maart 2020

Goedemorgen, Wat een mooi aanbod. Ik zou heel graag een exemplaar van het boek ontvangen. Vanuit mijn coachpraktijk begeleid ik dagelijks mensen met spanningsklachten / burn out en, hoewel ik best veel kennis heb als A&O psycholoog, vind ik het erg belangrijk om goed up to date te blijven. Daarnaast heeft dit onderwerp mijn persoonlijke interesse, mede ingegeven door mijn eigen burn out van 7 jaar geleden. Ik hoop dat ik in aanmerking kom voor het boek. Hartelijke groet, Moniek Janssen

Renate Janssen - donderdag 19 maart 2020

Dank !

Daan Verwaaijen - donderdag 19 maart 2020

Grote interesse in het onderwerp vanuit TA coaching!

Jaap Vlaander - donderdag 19 maart 2020

behalve het belang van aanpak van angst en verdriet is er ook plaats voor pragmatische aanpak en lichaamsgerichte therapie zoals bijvoorbeeld massage en lichte krachttraining.

eva verstoep - donderdag 19 maart 2020

Mooie benadering, ik herken ook veel bij burnout cliënten die ik begeleid. Zou graag verder lezen..

Marleen - donderdag 19 maart 2020

Benieuwd hoe het boek zich verhoudt tov de HBM filosofie. Lijkt versterkend

Jacques Thijssen - donderdag 19 maart 2020

Heel interessant boek. Ik heb alleen een aanvulling voor de terugkerende burn-outproblematiek. Door de ingrijpende invloed van een burn-out op het brein, ontstaan ook afwijkingen in verschillende frequenties in dat brein. Een goed instrument, dat helaas te weinig ingang vindt is het toepassen van neurofeedback. Dit is 'evidence based" en goed meetbaar te maken aan de hand van een QEEG. Het resultaat is blijvend, waardoor bijvoorbeeld medicatie niet (meer) nodig is!

elvira geurts - donderdag 19 maart 2020

Ik ben erg geïnteresseerd!

C.L. Boogerd - donderdag 19 maart 2020

Ik ben benieuwd naar de copingsstijlen, naar de triggers , die ervoor zorgen dat een persoon een tweede, derde of vaker een burn out te krijgt. Die integrale aanpak is belangrijk om uit de constante cirkel te komen.

Ellen - donderdag 19 maart 2020

Ben heel benieuwd naar het boek!

Carla van den Broek - donderdag 19 maart 2020

Auteur geeft een onderbouwing van het gegeven dat behandeling van een "burn-out" behoort binnen het pakket van de door de verzekering vergoede basis zorg!!

Rik Walet - donderdag 19 maart 2020

Ziet er heel degelijk uit, fijn dat die onderliggende laag benoemd wordt. Daar ligt het echte aangrijpingspunt. Zeer interessant en heel herkenbaar.

Hanneke - donderdag 19 maart 2020

Nieuwsgierig

Lex Grijseels - donderdag 19 maart 2020

Op een gegeven moment werd ik verteld dat ik even niet op werk mocht verschijnen en dat duurde behoorlijk lang. Burn-out? Nu loop ik tegen soortgelijk dingen aan, ondanks dat ik mijn betrokkenheid wat heb laten vieren. Zou wel wat dieper in deze materie willen duiken.

Frans - donderdag 19 maart 2020

Overal waar mensen meer dan 100% geven ligt burn-out op de loer. In de geestelijke gezondheidszorg is dit niet anders. Zeker nu met COVID-19 wat extra spanningsverhogend werkt. Het lijkt mij een inspirerend en nodig boek voor op de leestafel van het team nadat ik het eerst zelf heb gelezen uiteraard.

Marita Posthumus - donderdag 19 maart 2020

Dit boek lijkt voor mij geschreven, hoe synchroon dit boek onder mijn aandacht nu. Worstel al 54 jaar met deze dynamieken en heb er vele (ook spirituele) wegen voor bewandeld. Ik wens dat dit boek een sleutel naar definitief doorbreken van de mechanismen kan zijn en dat dit de weg vrij mag maken voor het gaan leven van mijn missie.

Dagmar Bos - donderdag 19 maart 2020

Voor mijn hongerige behoefte aan zelfontwikkeling en veel te veel mijn best doen en bekend met bovenstaande ben ik heeeel nieuwsgierig naar dit boek. Ik hoop dat ik hem win! Mooie week en blijf gezond en rustig.

Nellie menger - donderdag 19 maart 2020

Zeer interessant, vanuit mijn vakgebied inzetbaarheidscoach kom ik dit regelmatig tegen. Heel herkenbaar.

Jolanda - donderdag 19 maart 2020

Ziet er heel degelijk uit, fijn dat die onderliggende laag benoemd wordt. Daar ligt het echte aangrijpingspunt

Carin - donderdag 19 maart 2020

Heel benieuwd!

mirjam asaari - donderdag 19 maart 2020

Broodnodig dat over dit onderwerp weer een boek verschijnt. Ik heb heel lang in het onderwijs gewerkt en zag collega's omvallen en ook ik ontkwam niet aan overspanning. Dat is ook de reden dat ik naast coaching trainingen wil gaan geven in Mindfulness Based Stress Reduction!

Lockefeer - donderdag 19 maart 2020

Een ander zijn visie is altijd interessant ...

geertje-karstens - donderdag 19 maart 2020

Een Burnout dreigt nu voor zeker 4 miljoen moeders die nu ook de psychodynamiek erbij hebben als lerares, begeleider, speelmaatje, boksbal zijn van de kinderen die even drie maanden thuis zitten.

Lia Kemp Lassche - donderdag 19 maart 2020

omdat ik er in mijn (werk)omgeving steeds vaker mee te maken krijg een mooie kans om er meer over te leren

Annelies Manders - donderdag 19 maart 2020

Als ervaringsdeskundige herken ik de tekst volledig. Wat een erkenning en verrijking. Dank je wel. groeten, Annelies

Lysbeth Anne Beels - donderdag 19 maart 2020

Ik zou heel graag dit boek lezen. Wat ik hierboven lees, is me uit het hart gegrepen, en klopt erg met mijn persoonlijke ervaring over vele jaren en meerdere burnouts. Ik zou het graag voor mezelf lezen, en ook zien wat het toevoegt voor mij in het omgaan met mijn klanten. Als ik een exemplaar zou ontvangen, kan ik mijn recensie ook geven. Wie weet kunnen we met elkaar nog een stap verder komen. Hartelijke groet, Lysbeth Beels

René Koppelaar - donderdag 19 maart 2020

Mooi om mijn kennis omtrent burn-out verder uit te breiden.

pieter van der keur - donderdag 19 maart 2020

Wat een supergaaf boek. Om mijn cliënten te ondersteunen vrijwel onmisbaar.

Maaike - donderdag 19 maart 2020

Dit boek is een welkome aanwinst in mijn boekenkast als coach met veel klanten uit het onderwijs met een coachvraag rondom overspannenheid en burnout.

Cilia - donderdag 19 maart 2020

Interessant in mijn naam als werkadviseur. Helaas komt het steeds meer voor.