Actueel

Weggeefactie: De psychodynamiek van burn-out

Over de relatie tussen angst en verdriet

ma 16 mrt 2020

Waarom krijgt iemand een burn-out en hoe komt het dat iemand dat voor een tweede of derde keer kan overkomen? Wat woedt er eigenlijk onder een burn-out dat kennelijk zo weerbarstig is dat duurzaam herstel moeizaam verloopt? Op deze vragen gaat Peter Suijker in in het boek De psychodynamiek van burn-out: Over de relatie tussen angst en verdriet. Hij illustreert zijn zienswijze niet alleen met voorbeelden uit zijn praktijk voor coaching en psychotherapie maar ook met ervaringen uit eigen persoonlijke leven. Het boek geeft inzicht in het begrijpen en aanpakken van burn-out en is daarom aan te bevelen voor coaches, counselers, psychotherapeuten en hun cliënten.

Zorgwekkend
Uit de meest recente cijfers over burn-out in Nederland blijkt dat burn-outklachten weer zijn toegenomen. Hadden in 2016 nog 14,9% van de werknemers burn-outklachten, in 2017 is dat opgelopen naar 16,1%, zo geeft de ARBO balans van TNO aan. Een zorgwekkende ontwikkeling die de roep om effectieve oplossingen groter maakt. Steeds meer wordt duidelijk dat de kwaliteit van de werkomgeving - de omgevingsdynamiek - heel bepalend is voor het ontstaan van overspanning. Onlangs is onderzocht dat het functioneren van de leidinggevende en het moeten werken in verschillende teams verklarende factoren zijn voor overspanning. Een (terugkerende) burn-out is echter regelmatig een indicatie dat de persoon zelf niet effectief genoeg is om met omgevingsdruk om te gaan. Dat kan de aanleiding zijn om meer aandacht te geven aan de werkzame psychodynamiek, dus aan de vraag welke psychische krachten bij iemand chronische overspanning veroorzaken en hoe iemand hierin structureel verandering kan aanbrengen. Over die psychodynamiek gaat het boek.

Angst en verdriet
Burn-out is niet het gevolg van heel hard werken. Het ontstaat doordat iemand langdurige psychische spanning ervaart in zijn werk. Nader beschouwd is het spanning die ontstaat door een dieperliggende angst om in sociale zin afgewezen te worden. Als iemand door zijn omgeving wordt afgewezen voelt hij ten diepste verdriet. Verdriet is in feite sociale pijn; het verdriet van er niet bij kunnen horen, het verdriet van in de steek gelaten, het verdriet van je eenzaam voelen. Sommige mensen hebben dat al pijnlijk in hun jeugd moeten ervaren. De angst voor het hebben van dat verdriet is wat in feite ‘onder’ een burn-out woedt. Daarom werkt iemand harder dan goed voor hem, zegt hij moeilijk nee is en negeert hij eigen emotionele signalen en somatische klachten. Hét recept voor burn-out. 

De angst om verdriet te hebben zorgt ervoor dat mensen specifieke beschermingswijzen (copingstijlen) ontwikkelen, zoals bijvoorbeeld andere mensen overmatig willen pleasen om sociale afwijzing te voorkomen. Die specifieke beschermingswijze kan door de jaren heen een groot deel van iemands persoonlijkheid en zelfbeeld gaan vormen, wat meteen verklaart waarom gedragsverandering zo moeilijk is.

Als iemand geen energie meer heeft om zich op de gebruikelijke manier te beschermen en de angst dus niet meer kan worden gecontroleerd, stort iemand in en breekt het verdriet door. Niet zelden gaat een burn-out gepaard met angsten, paniekaanvallen en depressieve klachten. De behandeling van burn-out vereist dan ook een integrale aanpak van angst én verdriet. Deze behandeling wordt in het boek besproken, zowel wat de specifieke stappen in de psychologische begeleiding betreft als de inhoudelijke aanpak die zijn basis vindt in de integratieve psychotherapie. Aan de hand van praktijkvoorbeelden worden deze stappen en interventies gedemonstreerd.


Over de auteur 
Peter Suijker (1965) heeft een praktijk voor coaching en psychotherapie in Rotterdam. 


In samenwerking met auteur Peter Suijker mogen we twee exemplaren van dit boek weggeven. Deze weggeefactie loopt tot en met dinsdag 31 maart. Winnaars ontvangen woensdag 1 april via e-mail bericht. Klik hier om mee te doen aan deze weggeefactie.


Let op: reacties via onderstaand veld worden niet meegenomen