Actueel

Weggeefactie: Risicokind of evenwichtskunstenaar?

Kind zijn ondanks een moeilijke thuissituatie

di 12 dec 2017

Opgroeien met een psychiatrisch zieke, verslaafde of verstandelijk beperkte ouder is voor kinderen vaak balanceren. Hun ouders worden soms zo opgeslokt door problemen dat het ze aan ruimte en aandacht ontbreekt om er voldoende voor hen te zijn. De persoonlijke verhalen die Elize Lam optekende, laten zien dat kind kunnen zijn in een dergelijke context niet meevalt. Het plaatst kinderen voor allerlei uitdagingen bij het vinden van hun weg, ook doordat hulpverleners hen als ‘risicokind’ en jonge mantelzorger bestempelen. Een visie die onbedoeld hun kracht en mogelijkheden naar de achtergrond dringt.

De focus van dit boek, met een voorwoord van emeritus hoogleraar Sociale Wetenschappen Christien Brinkgreve, richt zich op de vraag hoe deze kinderen het redden, en wat hen steunt. Op basis van eigen werkervaring en onderzoek, wetenschappelijke studies en ander materiaal onderbouwt Elize Lam dat niet zozeer hulpverleners nodig zijn als steungevers, maar betrokken volwassenen uit het netwerk van deze kinderen: familieleden, de buurvrouw of de muziekleraar. Mensen die wel duurzaam met hen kunnen optrekken. Dat blijkt cruciaal voor hun welzijn. Een inspirerend boek voor iedereen die iets wil bijdragen aan het kind-zijn van deze kinderen. Een pakkend pleidooi voor het steunen en beter kijken naar kinderen in moeilijke thuissituaties, voor veerkracht en maatwerk.

Elize Lam is socioloog, verbonden aan het lectoraat Jeugd en Gezin van de Christelijke Hogeschool Ede en zelfstandig onderzoeker, adviseur, spreker en dagvoorzitter. Ze is voorzitter van You!nG, een stichting die zich inzet voor het empoweren van kinderen en jongeren.

In samenwerking met Uitgeverij Scriptum mogen we 5 exemplaren van dit boek weggeven! Deze weggeefactie loopt t/m dinsdag 9 januari. Winnaars worden woensdag 10 januari per e-mail geïnformeerd. Over de uitslag kan niet worden gecorrespondeerd. Klik hier om mee te doen aan deze weggeefactie!

Let op: reacties via onderstaand formulier worden niet meegenomen

 


Geef hieronder uw reactie op dit nieuwsitem

Leave this one empty:
Naam:
Don't fill in data here:
Reactie:
Don't put anythin in here:

Marc Mik - dinsdag 19 december 2017

lijkt me een goed boek

Antonia Koster - maandag 18 december 2017

Ik spreek regelmatig mensen die als kind een van hun ouders hebben moeten ondersteunen, dit laat een spoor na maar laat ook de kracht van hen zien. Het boek lijkt mij reuze interessant.

Jennifer van Randwijk - vrijdag 15 december 2017

Wat een fantastisch boek.

Annette Oudshoorn - vrijdag 15 december 2017

Sorry er ging iets fout met het kopieren van mijn tekst, waardoor iets anders verscheen. Wat ik zeggen wilde is dat ik blij ben dat er nu vanuit een andere kijk naar deze situaties gekeken wordt. Ieder kind heeft immers positieve stimulans en voorbeelden nodig. Dit boek is een ware aanvulling voor mijn werk met "probleem"kinderen. Eindelijk de woorden die ik altijd zoek.

Annette Oudshoorn - vrijdag 15 december 2017

Wat een onverwacht genoegen. Bij Odette deed ik de Workshop Soulcollage voor begeleiders, coaches en therapeuten. Een bijzondere ervaring, die ik niet had willen missen. Als beeldend therapeut ben ik bekend met de werking van het beeld. Maar toch,het is onwaarschijnlijk wat het maken van een kaart voor een betekenis kan hebben. Zeker als je zelf het proces in duikt. Dat je handen meer weten dan je hoofd. De beelden leven hun eigen leven en vertellen. Spannend wat het beeld werd, spannend wat het te vertellen had. Met fantastische begeleiding van Odette ging ik de uitdaging aan en was verrast en geraakt over de uitkomst. Wil je ervaren wat Soulcollage is, heb je een vraag of zoek je een antwoord kan Soulcollage een bijzonder hulpmiddel zijn. De praktijkruimte van Odette biedt een warme achtergrond voor Soulcollage en meer. Ik heb de begeleiding van Odette als zeer waardevol ervaren en kan haar iedereen aanbevelen.

marijke van den Breevaart - donderdag 14 december 2017

Ik ben heel nieuwsgierig naar de inhoud van het boek en hoop herkenning te vinden die bruikbaar is voor mijn werk in de jeugdpsychiatrie.

Myriam van der Steen - donderdag 14 december 2017

Als Zorgcoordinator Kijk op kleintjes zie ik machteloos toe hoeveel jonge ouders hiermee worstelen.

Fia van den Pol - donderdag 14 december 2017

Als schoolmaatschappelijk werker wil ik dit lezen!!

Geralda Duitman-Vonk - donderdag 14 december 2017

...wat een bijzonder boek, Lijkt me interressant! .... ik werk met deze doelgroep kinderen en ben benieuwd naar de inhoud!

A. van Els - donderdag 14 december 2017

Boek komt van pas bij de studie psychosociaal counselor die ik nu volg. En ik begeleid een alleenstaande moeder met psychische problemen a.g.v. vlucht uit Syrie en zij heeft 3 jonge kinderen. Door dit boek zou ik die kinderen misschien kunnen helpen.

Rita Kanhai - donderdag 14 december 2017

Als praktijkondersteuner-ggz kom ik regelmatig volwassenen tegen die in hun kindertijd een zorgrol hebben gekregen doordat één van hun ouders een psychische kwetsbaarheid heeft. Het is ook herkenbaar voor mijn man die als ervaringsdeskundige werkt.

Miriam Kooijmam - donderdag 14 december 2017

Lijkt me heel mooi cadeau om aan mijn dochter te geven. Zij gaat psychologie studeren omdat ze kinder/keugdpsycholoog wilt worden

Marjonne de Groot - donderdag 14 december 2017

Prachtige benadering. Zou het graag lezen als ervaringsdeskundige en in het kader van het begeleiden van de volwassen geworden versies van deze kinderen!

Corrie Pijnenburg - donderdag 14 december 2017

In mijn werk als decaan zou ik graag deze kennis inzetten voor het welzijn van deze jongeren.

Pieter Kramer - donderdag 14 december 2017

Een goed onderwerp om onder de aandacht te brengen. Ook is de ka s groot dat de evenwichtskunstenaar een keer in zijn leven zijn evenwicht verliest. Ik geloof dat een heel groot deel van de problemen bij volwassenen terug te leiden is naar het gezin van herkomst.

A. Bakker - donderdag 14 december 2017

Als kind van.... en nu als moeder zijnde met een ernstige ontwikkelingsstoornis en met de gevolgen daarvan dealende, twee prachtige zonen opvoeden is zwaar. Ik wil ze alles geven, maar weet dat dat niet kan. Misschien geeft dit boek handvaten én hoop!!!

Angela Schepers - donderdag 14 december 2017

Ik ben hulpverlener en zelf ook opgegroeid in een gezin met problemen en emotionele afstand. Dit boek zou ik heel graag lezen voor zowel mezelf als voor anderen die ik begeleid.

hans valster - donderdag 14 december 2017

fantastisch goed geduid om het probleem uit te drukken in een bewegingsactiviteit. want daar gaat het om : in beweging komen

F.Geertsma - donderdag 14 december 2017

Een uitstekend onderwerp.Te weinig wordt rekening gehouden met situaties waarin kinderen opgroeien. Het meest essentiële en kritische moment in de groei en ontwikkeling naar volwassenheid is het kader waarin het kind opgroeit en wat daarin de kwetsbaarheid is. Ouders zijn zo de spil binnen dat moment. Elk facet zwak of sterk is bepalend. Etc. Ik zou hier uren over kunnen schrijven

Adrienne Oomens - donderdag 14 december 2017

als kind van...zeer geinteresseerd

Marianne van der Enden - donderdag 14 december 2017

Net bezig met het voorbereiden van mijn lezing over hoogsensitiviteit. Bovenstaande is uit mijn hart gegrepen, als we deze kinderen tot evenwichtskunstenaars op kunnen voeden, hebben ze veel aan deze harde maatschappij toe te voegen. Maar de vraag is dan wel hoe? Hoop dat dit boek concrete handreikingen biedt.

HannaH Ras - donderdag 14 december 2017

Ik ben heel benieuwd naar dit boek. In de beschrijving ervan vind ik herkenning. Het heeft me gevormd tot wie ik ben in diverse opzichten.

marie-sophie linssen - donderdag 14 december 2017

geweldig boeiend boek lijkt me om te gebruiken binnen de sw opleiding