Actueel

Welzijn moet aandacht verschuiven van stress naar veerkracht

di 14 jan 2014

Bedrijven moeten bij het streven naar een beter welzijn op de werkvloer zich niet alleen focussen op het bestrijden van stress, maar moeten vooral aandacht hebben voor het bevorderen van positieve elementen, zoals veerkracht of weerstand. Dat heeft Alistair Fraser, vice-president welzijn bij het Brit-Nederlandse olieconcern Shell, tijdens de conferentie Good Day at Work in Londen gezegd. Een focus op stressbeheersing weerspiegelt volgens Fraser immers een negatieve benadering, waarbij gesproken kan worden over een begeleide hulpeloosheid. Werknemers die van veerkracht of weerstand getuigen, blijken volgens Fraser daarentegen aan het bedrijf een positieve bijdrage te kunnen leveren.

“Bij welzijn op de werkvloer wordt nagenoeg uitsluitend gedacht aan het wegwerken van negatieve invloeden,” zegt Alistair Fraser. “De nadruk op stressbeheersing dreigt echter te leiden tot een negatief gedrag, waarbij de werknemer gewaarschuwd wordt dat er erge dingen kunnen gebeuren wanneer hij er niet in slaagt om de problemen onder controle te houden. Daarentegen moet meer aandacht worden besteed aan weerstand en veerkracht. Dat zal werknemers immers aanzetten om duidelijker voor hun mening uit te komen enconstructieve beslissingen te nemen. Bovendien zullen deze werknemers ook verandering en druk beter kunnen verwerken en verdragen.”

“Indien de onderneming de prestaties van het personeelsbestand wil verbeteren, moet men de werknemers ook de instrumenten, technieken en een strategie aanbieden die hen helpen met een snelveranderende omgeving om te kunnen gaan,” benadrukt Alistair Fraser. “Welzijn mag dan ook niet benaderd worden vanuit een filosofie rond risicomanagement, maar moet bekeken worden als een factor die de activiteiten van de onderneming kan optimaliseren.” Fraser voegt er aan toe binnen het eigen bedrijf te hebben kunnen vaststellen dat een grotere nadruk op weerstand en veerkracht bij de werknemers bovendien tot een groter engagement kan leiden.

Bron: Express.be